Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2021 16:51

Κομοτηνή: διεξήχθη Ενημερωτική Ημερίδα για την Αιγοπροβατοτροφία

Ενημερωτική Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή από τη «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, με σκοπό την προώθηση του προγράμματος «Αιγοπρόβατα: Ολιστική προσέγγιση της εκτροφής με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα» που στοχεύει σε οικολογικές πρακτικές ποιοτικής φυτικής και ζωικής παραγωγής.

Την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου διεξήχθη Ενημερωτική Ημερίδα στην Κομοτηνή από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» με αφορμή την υλοποίηση του δωρεάν προγράμματος κατάρτισης «Αιγοπρόβατα: Ολιστική προσέγγιση της εκτροφής με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Η δωρεάν δράση «Αιγοπρόβατα: Ολιστική προσέγγιση της εκτροφής με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα» είναι μία από τα 14 προγράμματα κατάρτισης που πραγματοποιεί ο οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», σε 21 περιοχές και 7 Περιφέρειες της Ελλάδας και υλοποιείται στην Περιφερειακή Ενότητα της Λήμνου και της Ροδόπης.

Έχει ως στόχο τη κατάρτιση και τη μεταφορά τεχνογνωσίας στους νέους κτηνοτρόφους σχετικά με τις νέες απαιτήσεις για περισσότερο φιλοπεριβαλλοντική διαχείριση, τις βελτιώσεις στις σταβλικές εγκαταστάσεις και την ορθολογική διατροφή, ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας.

Το πρόγραμμα σχεδιάζεται και υλοποιείται από το Εργαστήριο Διατροφής του Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπό την επιστημονική καθοδήγηση έμπειρων διδασκόντων και επιστημόνων του κλάδου της φυτικής και ζωικής παραγωγής, επικεφαλής των οποίων είναι ο επίκουρος καθηγητής κ. Ηλίας Γιάννενας και σε συνεργασία με

  • το Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών,
  • τη Βιομηχανία Ζωοτροφών ΕΛΒΙΖ Α.Ε.
  • και την εταιρεία Ευρωφάρμ Α.Ε.,

Απευθύνεται σε 30 παραγωγούς οι οποίοι, μέσα από 100 ώρες θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης, θα έρθουν σε επαφή με εφαρμοσμένες καινοτόμες μεθόδους για τη βιώσιμη παραγωγή ποιοτικών ζωικών προϊόντων, με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ειδικότερα, το πρόγραμμα κατάρτισης θα προετοιμάσει κατάλληλα τους συμμετέχοντες, ώστε να αποκτήσουν τα εργαλεία για την καλύτερη οργάνωση της επιχείρησής τους και να υποστηρίξουν την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας.

Στην Ημερίδα παρέστη, μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης, κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο οποίος τόνισε τη σημασία του τομέα της αιγοπροβατοτροφίας για την περιοχή της Ροδόπης, αναφέροντας πως: «Η ενημέρωση και η κατάρτιση των κτηνοτρόφων είναι ζήτημα πρωταρχικής σημασίας για την επίτευξη μιας βιώσιμης περιβαλλοντικά και επιχειρηματικά εκτροφής που τροφοδοτεί την αγορά με ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα».

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», κυρία Έφη Λαζαρίδου, δήλωσε ότι: «Το πρόγραμμα «Αιγοπρόβατα: Ολιστική προσέγγιση της εκτροφής με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα», ανταποκρίνεται στην κρίσιμη ανάγκη των κτηνοτρόφων της Ροδόπης για σύγχρονη γνώση σε θέματα βιωσιμότητας. Στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, όπου η κτηνοτροφία αποτελεί κύρια αγροτική δραστηριότητα, η συγκεκριμένη δράση ενισχύει τον κλάδο στη βάση του, δίνοντας καινοτόμα και φιλοπεριβαλλοντικά εργαλεία σε 30 νέους και δραστήριους κτηνοτρόφους.»

Ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Καθηγητής, κ. Νίκος Παπαϊωάννου επεσήμανε ότι: «Ο κλάδος της αγροδιατροφής αποτελεί πηγή πλούτου για την ελληνική οικονομία. Οποιαδήποτε δραστηριότητα συνδράμει στην ενίσχυση των γνώσεων όσων εμπλέκονται στον τομέα αυτό πρέπει να ενισχυθεί από την Πολιτεία και τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα. Υπό την έννοια αυτή, το πρόγραμμα ενισχύει το σκοπό αυτό και τέτοιου είδους δράσεις πρέπει να επαναλαμβάνονται σε διάφορα σημεία της χώρας».

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα