Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2021 14:49

Χαρίτσης: "πάρα πολύ αβέβαιο το μέλλον" για την Κορινθιακή σταφίδα, αν δεν προβει σε δέουσες ενέργειες η Κυβέρνηση

Ο Βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του Αλέξης Χαρίτσης στην χτεσινή του ομιλία στη Βουλή για τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στη Βουλή, αναφέρθηκε για την «απόγνωση» που βιώνουν οι σταφιδοπαραγωγοί στην Ελλάδα, παρά τις προειδοποιήσεις τους στην Κυβέρνηση για αποθέματα σταφίδων που θα έμεναν ανεκμετάλλευτα.

Ειδικότερα, συζητήθηκε το ζήτημα της Κορινθιακής σταφίδας, όπου ο κ. Χαρίτσης ανέφερε πως «μεταξύ των προϊόντων πρωτογενούς παραγωγής που επλήγησαν σφόδρα από την πανδημία, βρίσκεται και η σταφίδα». Συνεταιριστικές οργανώσεις που μπορούσαν μέχρι και πέρυσι να παρέχουν στήριξη, φέτος όμως λόγω συσσωρευμένων αποθεμάτων αδυνατούν να ανταποκριθούν σ αυτόν τον ρόλο.

Ανέφερε πως αποτέλεσμα όλου αυτού ήταν το ότι οι αγρότες Κορινθιακής σταφίδας παραδόθηκαν στα χέρια ιδιωτών εμπόρων με δυσμενέστατους όρους διαπραγμάτευσης και «με τους εμπόρους να εκμεταλλεύονται αυτή την κρίση, με χαρακτηριστική την αδυναμία των οργανώσεων να παρέμβουν».

Συνέχισε, πως «δεν έχουμε δει δυστυχώς από τη μεριά της Κυβέρνησης προσπάθεια να αντιμετωπίσει αυτό το πολύ μεγάλο πρόβλημα», «όχι μόνο στη Μεσσηνία» αλλά και σε όλους του νομούς της Πελοποννήσου αλλά «και σε νησιά του Ιονίου». Τόνισε πως «Βρίσκονται σε απόγνωση περίπου 20.000 σταφιδοπαραγωγοί». 

Κλείνοντας τον λόγο τους απηύθυνε ευθέως ερώτηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφιμων ρωτώντας «σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε και με ποιους τρόπους θα στηρίξετε το εισόδημα των πληττόμενων παραγωγών" και επίσης "αν σχεδιάζετε με τα συναρμόδια υπουργεία να προχωρήσετε στη απορρόφηση των αδιάθετων ποσοτήτων, με το Κράτος να λειτουργεί ως αγοραστή ύστατης καταφυγής, ώστε αυτό το εξαίρετο προϊόν να μπορέσει να συνεχίσει τον δρόμο του στην ελληνική γη».

Τέλος, απαίτησε από μέρους του Υπουργείου και της Κυβέρνησης συνολικά να υπάρξουν ενέργειες ώστε οι χιλιάδες παραγωγοί σταφίδας να σταθούν στις αντίξοες αυτές συνθήκες αλλιώς «το μέλλον του ιστορικό αυτού προϊόντος θα είναι πάρα πολύ αβέβαιο».

 

Κ.Χ.

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα