Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2021 13:12

Σπ. Λιβανός "το βλέμμα προς το μέλλον" της αγροτικής ανάπτυξης

Στην 10η συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 που έλαβε χώρα στις 10 Δεκεμβρίου στη Ναύπακτο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπ. Λιβανός προσκάλεσε τους αγρότες να στρέψουν «το βλέμμα προς το μέλλον» και διαβεβαίωσε πως ο «μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου είναι από τους βασικούς στόχους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης».

Ειδικότερα, ο κ. Λιβανός στη 10η συνεδρίαση Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ναύπακτο, μίλησε για «ένα σχέδιο με σαφή αναπτυξιακό προσανατολισμό και κοινωνικό πρόσημο», καθώς στοχεύει στην στήριξη των νέων αλλά και των πραγματικών αγροτών, στην αποκατάσταση της διαγεννεακής δικαιοσύνης και στην προαγωγή των προϊόντων μέσα από την προστιθέμενη αξία.

Υπογράμμισε πως «μέσα από την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που μας προσφέρουν οι ενωσιακοί πόροι θέλουμε: να κάνουμε την αγροτική μας οικονομία πιο ανταγωνιστική, να διασφαλίσουμε βιώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον συστήματα τροφίμων, να εξασφαλίσουμε επαρκή και ασφαλή τρόφιμα για όλους». 

Συμπλήρωσε πως «Κοιτάμε μπροστά για τον πρωτογενή τομέα του μέλλοντος. Για έναν βιώσιμο, πράσινο, ψηφιακό και καινοτόμο πρωτογενή τομέα».

Καθοριστικός παράγοντας επιτυχίας για τον απαιτούμενο μετασχηματισμό του αγροτικού παραγωγικού μοντέλου, η παρακολούθηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε ο κ. Λιβανός. Γι’ αυτό είναι σημαντικός «ο σωστός προγραμματισμός και στόχευση μέσω κατάλληλων προσκλήσεων και δράσεων, προκειμένου να κατευθύνουμε τους πόρους σε αναπτυξιακή κατεύθυνση, όσο και η παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης, ώστε να εξάγονται συμπεράσματα για τη βελτίωση των επιδόσεων της χώρας μας».
Όσον αφορά στις συνεχιζόμενες δράσεις από το 2014-20, τόνισε ότι «επιταχύναμε τα σχέδια βελτίωσης και τη μεταποίηση, που είχαν μείνει πίσω τα προηγούμενα χρόνια. Ταυτόχρονα, δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στις συμβουλευτικές υπηρεσίες.  

Η ενεργοποίηση των 2 δισ. € που η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της για το διάστημα 2020 με 2023, είπε ότι ήταν «Ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε καθώς προχωράμε ήδη με γοργούς ρυθμούς στην υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων». Αναφέρθηκε επιγραμματικά σε προγράμματα με ποσά των 420 εκατ. € για τους νέους αγρότες, 490 εκατ. € για τους βιοκαλλιεργητές και εκτροφείς, 180 εκατ. € για τα σχέδια βελτίωσης, 43 εκατ. € για την Αγροτική Οδοποιΐα, 45 εκατ. € για την ενίσχυση της ποιότητας στην παραγωγή, 150 εκατ. € για την Απονιτροποίηση των εδαφών, 90 εκατ. € για τη Δάσωση Γεωργικών Γαιών και 45 εκατ. € για την Ευζωία Ζώων.

Όπως ανέφερε ο ΥπΑΑΤ, στόχος του υπουργείου είναι να προκηρυχθούν το 2023 νέα προγράμματα Νέων Αγροτών και το 2025 το ίδιο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα