Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021 12:44

Χρήσιμες πληροφορίες για τη μετάκληση αγροτών - Το υπουργείο απαντά στον βουλευτή Ι. Λαμπρόπουλο

"Οι ενδιαφερόμενοι, που θέλουν να καλέσουν εργάτες γης, μπορούν να απευθύνονται στις Υπηρεσίες Αλλοδαπών και Μετανάστευσης από την 1η Οκτωβρίου 2021 και εντεύθεν" αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, με  αφορμή απάντηση που έλαβε σε ερώτησή του στη Βουλή, προς το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με θέμα «Μετάκληση Πολιτών Τρίτων Χωρών για Απασχόληση σε Αγροτικές Εργασίες».

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση "Οι εργοδότες, που επιθυμούσαν να απασχολήσουν πολίτες τρίτων χωρών σε αγροτικές εργασίες, είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν σχετικό αίτημα, έως την 30η Σεπτεμβρίου 2021, σύμφωνα με τον Νόμο 4783/2021.

Από την 1η Οκτωβρίου 2021, μετά τη λήξη της περιόδου εφαρμογής, της ανωτέρω κατά παρέκκλιση διαδικασίας, ενεργοποιήθηκαν εκ νέου οι πάγιες διαδικασίες μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών, για εποχική εργασία, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 13 και 18 του Ν.4251/2014.

Βάση αυτών, ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα υποβολής αιτήματος μετάκλησης πολίτη τρίτης χώρας, ως εποχικά εργαζομένου, στην οικεία Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, η οποία εφόσον πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις, εκδίδει σχετική εγκριτική πράξη, που αποστέλλεται στην ελληνική προξενική αρχή για την χορήγηση εθνικής ή ομοιόμορφης θεώρησης εισόδου σε εποχικό εργαζόμενο, ανάλογα με την περίοδο απασχόλησης της οικείας σύμβασης εργασίας.

Προς τούτο, οι αρμόδιες Υπηρεσίες Αλλοδαπών και Μετανάστευσης βρίσκονται στη διάθεση των ενδιαφερομένων εργοδοτών, ώστε να λάβουν τις σχετικές αιτήσεις και να αποστείλουν άμεσα τις σχετικές εγκριτικές πράξεις, στην οικεία κατά περίπτωση προξενική αρχή για τα περαιτέρω.

Σημειώνεται, ότι οι εν λόγω υπηρεσίες, είναι διαθέσιμες για την παροχή σχετικής ενημέρωσης και την εξέταση των αιτημάτων.

Παράλληλα, γίνεται γνωστόν, ότι σύμφωνα με το άρθρο 47 του Ν. 4825/2021, ένας εργοδότης έχει πλέον τη δυνατότητα, να μετακαλέσει έναν εποχικό εργαζόμενο, με μια εγκριτική πράξη για περίοδο έως πέντε έτη, ενώ ο πολίτης τρίτης χώρας, εργαζόμενος, δυνάμει αυτής της εγκριτικής πράξης, έχει την δυνατότητα, να υποβάλει αίτημα για να λαμβάνει ετησίως από την αρμόδια Ελληνική Προξενική Αρχή μια θεώρηση για την συνολική ετήσια περίοδο απασχόλησης.

Πέραν, αυτών σημειώνεται ότι οι Υπηρεσίες ευρίσκονται σε συνεργασία, ώστε η υφιστάμενη ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία αναπτύχθηκε από το Υπουργείο, για την κατά παρέκκλιση της διαδικασίας του άρθρου 16 του Ν.4783/2021, να ενσωματώσει σταδιακά την πάγια διαδικασία μετάκλησης για εποχική εργασία, διευκολύνοντας έτι περαιτέρω  τους εργοδότες αλλά και τις Υπηρεσίες Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, στην ταχύτητα διεκπεραίωσης των αιτημάτων μετάκλησης".

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα