Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2021 15:35

Επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας στη Βόρεια Εύβοια με τη «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά»

«Επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας στη Βόρεια Εύβοια», είναι το πρόγραμμα που αποτελεί μέρος της Πρωτοβουλίας Στήριξης της Βόρειας Εύβοιας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ξεκινά να υλοποιείται από τον κερδοσκοπικό οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά».

Οι πρωτοφανείς πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού στη Βόρεια Εύβοια άφησαν πίσω τους ανυπολόγιστες ζημιές, καταστρέφοντας κατοικίες, εγκαταστάσεις, γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, καθώς και τον δασικό πλούτο και την πανίδα της περιοχής.

Το πρόγραμμα «Επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας στη Βόρεια Εύβοια» που υλοποιείται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», εντάσσεται στην Πρωτοβουλία Στήριξης της Βόρειας Εύβοιας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και σηματοδοτεί την έναρξη στοχευμένων δράσεων για την υποστήριξη τεσσάρων ομάδων κατοίκων της περιοχής, με απώτερο στόχο την αναγέννηση των πληγεισών περιοχών γρήγορα και αποτελεσματικά, στο μέτρο του δυνατού.  

Ειδικότερα, το πρόγραμμα θα υποστηρίξει έως και 300 μελισσοκόμους, 300 ρητινο-παραγωγούς/δασεργάτες, 40 κτηνοτρόφους και τις τοπικές κοινότητες, στις περιοχές του Δήμου Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας και Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, σε διάστημα ενός έτους, μέσα από τις παρακάτω δράσεις:

  1. Μελισσοκόμοι (Νοέμβριος 2021 – Μάρτιος 2022)

α) Εκπαίδευση για την ανάκτηση των απολεσθέντων σμηνών μελισσών.

β) Δημιουργία πιλοτικού, μελισσοκομικού πάρκου στο ιδιωτικό δάσος Noel-Baker.

γ) Αγορά επαγγελματικού εξοπλισμού.

  1. Ρητινο-παραγωγοί/Δασεργάτες (Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2021)

α) Αντικατάσταση του τεχνικού εξοπλισμού και του εξοπλισμού ασφάλειας.

  1. Κτηνοτρόφοι (Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2021, Μάρτιος – Αύγουστος 2022)

α) Εκπαίδευση σχετικά με την καλή διαβίωση των ζώων, την αναπαραγωγή και τη διατροφή.

  1. Τοπικές κοινότητες (Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2021, Μάρτιος - Απρίλιος 2022)

α) Υποστήριξη οικιακής παραγωγής τροφίμων

Η πρώτη δράση αφορά στην υποστήριξη των μελισσοκόμων, ώστε να ανταπεξέλθουν στις κρίσιμες ανάγκες του χειμώνα και να διασώσουν τα μελίσσια τους, μέσω ενός εξειδικευμένου προγράμματος κατάρτισης, διάρκειας 12 ωρών, το οποίο απευθύνεται σε όλους τους μελισσοκόμους, επαγγελματίες, ερασιτέχνες και εκπαιδευόμενους, που δραστηριοποιούνται στις πληγείσες περιοχές.

Το πρώτο σεμινάριο με τίτλο «Χειρισμοί για τη διάσωση των μελισσιών κατά τους χειμερινούς μήνες», θα υλοποιηθεί από τις 17 έως 20 Νοεμβρίου 2021, υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Ομότιμου Καθηγητή Μελισσοκομίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ), κ. Πασχάλη Χαριζάνη.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα