Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2021 13:50

Μεσσηνία: Να αντικαταστήσουν τις μαυρολιές με κορωνέικες σκέφτονται στη Χώρα

Η μειωμένη ζήτηση χρόνο με το χρόνο στο μαυρολίσιο αλλά και η ευαισθησία της μαυρολιάς στην κλιματική αλλαγή έχει βάλει σε σκέψεις τους παραγωγούς της Χώρας. Όπως σημείωσε στην eforigi.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοπαραγωγικού Συνεταιρισμού «Νηλέας» Γιώργος Κόκκινος, σκέφτονται ακόμη και πρόγραμμα αναδιάρθρωσης με εμβολιασμό, ώστε δέντρα μαυρολιάς να μετατραπούν σε κορωνέικη ποικιλία.

«Το πρόβλημα με τη μειωμένη ζήτηση στο μαυρολίσιο δεν είναι καινούργιο. Το έχουμε αντιμετωπίσει και άλλες χρονιές, αλλά δε φοβόμασταν μη μας μείνει. Φέτος η κατάσταση μας ξάφνιασε. Έχουν γίνει πράξεις με 3,10 και 3,20 ευρώ το κιλό, αλλά γενικά τα πράγματα δεν είναι όπως παλιά. Επίσης βλέπουμε ότι η μαυρολιά πλήττεται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, ενώ ένα άλλο θέμα είναι η συγκομιδή. Τα περισσότερα κτήματα έχουν μαυρολιές και κορωνέικες μαζί. Επειδή η περίοδος συγκομιδής διαφέρει, ο παραγωγός αναγκάζεται να μπαίνει δύο φορές στο χωράφι. Αυτό σημαίνει αυξημένο κόστος, γι’ αυτό σκεφτόμαστε να ζητήσουμε ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης».

Ωστόσο ο κ. Κόκκινος προσθέτει ότι στόχος δεν είναι να εξαφανιστεί η μαυρολιά από την περιοχή, καθώς πρόκειται για μια ιστορική καλλιέργεια εκατοντάδων ετών, ίσως και από την εποχή του Νέστορα. Όσο για την αιτία της μειωμένη ζήτησης στο μαυρολίσιο, ο κ. Κόκκινος υποθέτει ότι έχει να κάνει με την ανακατάταξη στην παγκόσμια αγορά ελαιολάδου. «Ελαιόλαδο παράγουν επίσης η Τυνησία, η Τουρκία και διάφορες άλλες χώρες τα τελευταία χρόνια».

Μένει να δούμε εάν η μαυρολιά αλλά και οι παραγωγοί θα αντέξουν τις νέες ελαιοκομικές συνθήκες ή η κορωνέικη θα καθορίσει το μέλλον της ελαιοκομίας.

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα