Παρασκευή, 05 Νοεμβρίου 2021 18:19

Κτηνοτροφία: Τεράστια τα προβλήματα λόγω αυξήσεων έως 60% | Ιωάννινα

"Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η κτηνοτροφία είναι τεράστια δεδομένου του ότι το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί σε πρωτοφανή επίπεδα λόγω της υπέρμετρης αύξησης στις τιμές των ζωοτροφών με τις αυξήσεις να πλησιάζουν το 60% των τιμών, αλλά και της ενέργειας (ηλεκτρισμός, πετρέλαιο, υγραέριο)", επισημαίνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων Θεοχάρης  Λιούρης.

Ειδικότερα αναφέρει ότι"Ιδιαίτερα στο νομό μας η κρίση είναι πιο έντονη γιατί το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλότερο έναντι της υπόλοιπης χώρας επειδή οι παραγόμενες ποσότητες ζωοτροφών είναι ελάχιστες λόγω της μορφολογίας του εδάφους αλλά και του μικρού και κατακερματισμένου κλήρου, ο οποίος καθιστά ασύμφορες τις καλλιέργειες. Τα προβλήματα αυτά διογκώθηκαν τα τελευταία χρόνια με τους αγριογούρουνα, κοπάδια από τα οποία κινούνται ανεξέλεγκτα και αφανίζουν στην κυριολεξία την αγροτική παραγωγή και παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες και υπομνήματα δεν έχει ληφθεί ακόμη κανένα μέτρο.
Το υψηλό κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με τις τιμές διάθεσης των προϊόντων οι οποίες παραμένουν χαμηλές παρά τις όποιες αυξήσεις έχουν δοθεί εξανεμίζουν το εισόδημα των κτηνοτρόφων οι οποίοι αναγκάζονται να στερούν από τις οικογένειές τους ακόμη και τα απαραίτητα προς το ζην και τους οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε αφανισμό, μαζί με την ελληνική κτηνοτροφία, με όποιες συνέπειες συνεπάγεται αυτό για την οικονομία της χώρας.
Δυστυχώς όμως σε όλα τα παραπάνω ήρθε να προστεθεί και η τροποποίηση της ΚΥΑ που αφορά τα κριτήρια κατανομής βοσκοτόπων, η οποία τροποποίηση δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 4585/05.10.2021 και με την οποία τροποποιήθηκαν τα κριτήρια, με επακόλουθο την μεγάλη περικοπή των επιδοτήσεων αναδρομικά, η οποία σε πολλές περιπτώσεις φτάνει το 100% !!!
Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές λοιπόν απαιτούμαι να δοθούν άμεσα λύσεις. Τα αιτήματά μας είναι:
1. Στήριξη των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών, κάτι το οποίο έκανε η Κύπρος με την διάθεση εννέα (9) εκατομμυρίων ευρώ στους κτηνοτρόφους, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ραγδαίες αυξήσεις των τιμών των ζωοτροφών.
2. Άμεση ανάκληση της επίμαχης ΚΥΑ ( ΦΕΚ 4585/05.10.2021 ).
3. Άμεση άτοκη ρύθμιση των κτηνοπτηνοτροφικών δανείων τα οποία χορηγήθηκαν με τη εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και των οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
4. Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου σε ποσοστό επί της αξίας πώλησης όλων των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων σε όλους τους τομείς της φυτικής και ζωϊκής παραγωγής.
5. Πλήρη απαλλαγή των αγροτοκτηνοτροφικών κτισμάτων από την επιβολή ΕΝΦΙΑ ( αφού τους επιβάλλεται και συμπληρωματικός φόρος ).
6. Χρηματοδοτική στήριξη των αγροτών τόσο με κεφάλαια κίνησης, όσο και με μακροπρόθεσμα δάνεια για αξιοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων.
7. ΄Αμεση εφαρμογή του νόμου για τα νωπά και εναλλακτικά προϊόντα.
8. Εντατικοποίηση των ελέγχων για περιορισμό των ελληνοποιήσεων τόσο στο εισερχόμενο γάλα, όσο και στα άλλα αγροτικά προϊόντα τα οποία διατίθενται τόσο στην ελληνική αγορά, όσο και σ΄ αυτές του εξωτερικού , σαν ελληνικά προϊόντα.
9. ΄Αμεση λήψη μέτρων για τις καταστροφές που προκαλούν στην παραγωγή οι αγριόχοιροι".

 

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα