Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021 20:18

Συμβουλές για τα πυρόπληκτα ελαιόδεντρα από τη ΔΑΟΚ Μεσσηνίας

Σχετικά με τα ελαιόδεντρα που υπέστησαν ζημιά από την πυρκαγιά του Αυγούστου σε περιοχές του Δήμου Πύλου - Νέστορος και του Δήμου Οιχαλίας, η ΔΑΟΚ Μεσσηνίας ενημερώνει τους παραγωγούς για τα άμεσα μέτρα που προτείνεται να ληφθούν:

"Παρά την εικόνα καταστροφής που μπορεί να παρουσιάζουν τα ελαιόδεντρά τους, είναι σημαντικό να μη γίνει καμία επέμβαση στα καμένα ελαιόδεντρα και να περιμένουν την ένδειξη αναβλάστησης ή όχι των ελαιοδέντρων, η οποία μπορεί να ξεκινήσει το φθινόπωρο και να ολοκληρωθεί από την άνοιξη έως και το καλοκαίρι.

Επισημαίνουμε ότι η ελιά έχει υψηλή ικανότητα αναβλάστησης και ανανέωσης ή και αναγέννησης από τους βλαστούς, τους βραχίονες, τον κορμό και το ριζικό σύστημα. Ελαφριά και συχνή άρδευση βοηθά στην ταχύτερη αναβλάστηση.

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η προστασία του εδάφους από τη διάβρωση που μπορεί να προκαλέσει η έλλειψη φυτοκάλυψης με πολυετή φυτά και θάμνους αλλά και οι καλλιεργητικές φροντίδες. Για τον ίδιο λόγο προτείνεται στους παραγωγούς να μην απομακρύνουν τα σπασμένα κλαδιά από το έδαφος, να μην ψεκάζουν τα ζιζάνια και να αποφύγουν την βόσκηση στη νέα βλάστηση. Στόχος πρέπει να είναι η συγκράτηση του γόνιμου στρώματος επιφανειακού εδάφους.

Επίσης προτείνεται η φυτοπροστασία από φυλλοφάγα έντομα των ελαιοδέντρων που αναβλαστάνουν".

Πληροφορίες: ΔΑΟΚ ΠΕ Μεσσηνίας
Δημητρούλια Δήμητρα, Κρασσακόπουλος Ανδρέας τηλ. 2721961206

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα