Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2021 19:50

Προσοχή στο δάκο αυτές τις μέρες της υγρασίας

Μπορεί ο δάκος το καλοκαίρι, λόγω καύσωνα, να εξαφανίστηκε και να μην δημιούργησε προβλήματα στην ελαιοκαλλιέργεια, τώρα με τις βροχές όμως χρειάζεται προσοχή, γιατί... καραδοκεί.

Περισσότερο ευάλωτα, σύμφωνα με τον γεωπόνο της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας Ανδρέα Κρασσακόπουλο, είναι τα ελαιόδεντρα που έχουν λίγους και μεγάλους καρπούς, όπου υπάρχει δηλαδή αραίωση. Εκεί πηγαίνει ευκολότερα ο δάκος.

Επίσης προσοχή χρειάζεται στο χρονικό κενό που απαιτείται μεταξύ του ψεκασμού και της συγκομιδής. Εάν χρησιμοποιηθεί το σκεύασμα Decis χρειάζεται να περάσουν 7 ημέρες για τη συλλογή του καρπού, ενώ μεταξύ ψεκασμού με Success και συγκομιδής πρέπει να μεσολαβήσουν 14 ημέρες.

Οι παραγωγοί, όπως παρατηρεί ο κ. Κρασσακόπουλος, είναι ευαισθητοποιημένοι, τηρούν τις οδηγίες και όταν χρειάζεται συνεννοούνται με τα συνεργεία ψεκασμού. Επιπλέον, τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται, όπως προσθέτει, δεν είναι "βαριά", χρησιμοποιούνται χρόνια ενώ το Success επιτρέπεται και στη βιολογική καλλιέργεια.

Πάντως τόσο η ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, όσο και ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, με τον οποίο μιλήσαμε, δεν ανησυχούν για τις ημέρες μεταξύ ψεκασμού και συγκομιδής, καθώς, όπως λένε, η συγκομιδή στην κορωνέικη ποικιλία ουσιαστικά δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Εξαίρεση αποτελούν κάποιοι παραγωγοί που βγάζουν αγουρέλαιο, οι οποίοι όμως είναι προσεκτικοί.

Μαρία Νίκα

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

04/2021

Περισσότερο διαβασμένα