Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2021 11:45

Ακτινίδιο Άρτας: Ζητούν μέτρα για να μην έρθουν οι ασθένειες από Ιταλία

Την περίπτωση της Xylella στην ελιά θυμίζει η ανησυχία των παραγωγών ακτινιδίου στην Άρτα.

Οι καλλιεργητές εκφράζουν φόβους για μεταφορά στην Ελλάδα δύο σοβαρών ασθενειών που έχουν πλήξει τις ακτινιδιές της γειτονικής χώρας. Συγκεκριμένα, η Ιταλία παρήγαγε 600.000 τόνους ακτινίδιο το χρόνο, αλλά λόγω των ασθενειών αυτών, φέτος η Ελλάδα, με 250.000 τόνους, αναμένεται να την ξεπεράσει!

Με αφορμή τη συγκομιδή ακτινιδίου που ξεκινά αυτές τις μέρες, μιλήσαμε με τον κ. Άγγελο Ξυλογιάννη, μέλος της Διοίκησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εκμετάλλευσης Ακτινιδίων Άρτας.

«Έχουμε κάνει πολλές εκκλήσεις στο Υπουργείο, στις αρμόδιες υπηρεσίες, να λάβουν μέτρα για την προστασία του ακτινιδίου από τις ασθένειες. Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν είχαμε ανταπόκριση. Είναι σοβαρό το θέμα. Πρέπει να προστατευτούμε. Να γίνεται έλεγχος στο πολλαπλασιαστικό υλικό και τα υλικά συσκευασίας. Εάν μεταφερθούν από την Ιταλία, το βακτήριο της ακτινιδιάς και η moria (ριζικός θάνατος), θα είναι μεγάλο πλήγμα. Το ακτινίδιο είναι μια δυναμική καλλιέργεια με εξαγωγές, συνάλλαγμα, πολλές θέσεις εργασίας».

Πρώτη η Ελλάδα σε παραγωγή στη Νότια Ευρώπη

Ο Συνεταιρισμός της Άρτας εμπορεύεται κάθε χρόνο περίπου 3.000 τόνους ακτινίδιο της ποικιλίας Hayward και περίπου 100 τόνους Soreli (το κίτρινο). Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου και ο κ. Ξυλογιάννης θίγει το επίσης φλέγον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής:

«Πρέπει πλέον να λάβουμε σοβαρά υπόψη την αλλαγή κλίματος. Όλη η αγροτική πολιτική να στραφεί εκεί. Από Ιούνιο μέχρι Αύγουστο είχαμε θερμοκρασίες από 40 βαθμούς και πάνω. Τόσα χρόνια στην Άρτα δεν το έχω ξαναδεί αυτό. Εν τω μεταξύ από Απρίλιο μέχρι τώρα δεν έχει βρέξει, εκτός από μια μικρή βροχόπτωση τον Σεπτέμβριο. Και είχαμε και τον παγετό. Το ακτινίδιο θέλει κρύο αλλά όχι παγετό. Χρειάζεται 700 ώρες ψύχους από 0 έως 8 βαθμούς, για να «κοιμηθεί» που λέμε. Έτσι και στην Ελλάδα η παραγωγή θα είναι μειωμένη. Πέρυσι ήταν 280.000 τόνοι, φέτος υπολογίζουμε να φτάσει τους 250.000».

Παρ’ ολ’ αυτά, σύμφωνα με τον κ. Ξυλογιάννη, η Ελλάδα αναμένεται να είναι η πρώτη σε παραγωγή χώρα ακτινιδίου στην Νότια Ευρώπη, μετά τα προβλήματα της Ιταλίας με τις ασθένειες, αλλά και τη γενικότερη μείωση της παραγωγής σε Γαλλία και Ισπανία επίσης.

Μαρία Νίκα

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα