Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021 12:51

Mήλο: Αυξήθηκε η παραγωγή στη Ζαγορά, μειώθηκε στην Αρκαδία

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι καιρικές συνθήκες στις υπαίθριες αγροτικές καλλιέργειες δείχνει η διαφορά στη φετινή παραγωγή μήλου ανά περιοχή. Στη Ζαγορά φέτος η παραγωγή αυξήθηκε, ενώ στην Αρκαδία μας μίλησαν για πτώση έως 40% στο κόκκινο μήλο (Στάρκιν) ακόμη και 60% στην παραδοσιακή ποικιλία Πηλαφά.

Στη Ζαγορά Πηλίου και τα γύρω χωριά μόλις ολοκληρώθηκε η συγκομιδή στην ποικιλία Γκαλά που είναι πιο καλοκαιρινή (μαζεύεται από τέλη Αυγούστου) και μόλις ξεκίνησε στα κόκκινα (Στάρκιν, προσεχώς Φούτζι, Τζόνα και αργότερα στα Φυρίκια που είναι και η τοπική ποικιλία και καλλιεργείται εδώ και αιώνες στην περιοχή).
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, όπως μας είπε ο υπεύθυνος επικοινωνίας Αντώνης Πολίτης, ετοιμάζεται για εξαγωγές, ενώ έκανε λόγο για αύξηση παραγωγής, σε σχέση με πέρυσι που υπήρξε πρόβλημα από το χαλάζι του Μαΐου 2020. Μόνο η περιοχή της Ζαγοράς παράγει περίπου 15 εκ. κιλά μήλα ετησίως.  

Για μείωση παραγωγής από 40% στα κόκκινα μήλα μέχρι 60% στα Πηλαφά, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Αρκαδίας» Θανάσης Τσιοτίνας. Αιτία ο παγετός και ο καύσωνας. «Μας επηρέασαν πολύ ο παγετός του περασμένου Απριλίου και ο καύσωνας του Αυγούστου. Από τη ζέστη ο καρπός έμεινε μικρός». Και στην Αρκαδία μόλις ξεκίνησε η συγκομιδή στα κόκκινα μήλα – τα Πηλαφά ακολουθούν από Οκτώβρη - στις περιοχές της Τεγέας, της Μαντινείας και του Δάρα.

Μαρία Νίκα

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα