Από τις σοβαρές αιτίες της μεγάλης μείωσης στην παραγωγή ήταν η έλλειψη βροχοπτώσεων και γενικά η ξηρασία, όπως μας είπε ο κ. Θεοδόσης Στεριώτης, φακοπαραγωγός που έχει τα κτήματά του στο οροπέδιο της Εγκλουβής. Οι τιμές παραγωγού φέτος κυμάνθηκαν γύρω στα 12 ευρώ το κιλό (μπορεί να φτάσουν και τα 14) ενώ η δική του σοδειά του 2021 - από τις μεγαλύτερες στην περιοχή - έχει εξαντληθεί.
Οι παραγωγοί του νησιού καμαρώνουν για το προϊόν τους που είναι βιολογικό, έχει ξεχωριστή γεύση και εξαιρετικά μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο. Οι φακές Εγκλουβής είναι ιδανική τροφή για χορτοφάγους, βράζουν γρήγορα, χυλώνουν εύκολα και είναι... πολύχρωμες!
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις φακές Εγκλουβής Λευκάδας, μπορείτε να διαβάσετε το αφιέρωμα στα όσπρια, στο επόμενο έντυπο τεύχος του περιοδικού Εύφορη που θα κυκλοφορήσει σύντομα.
Μαρία Νίκα