Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2021 19:24

ΕΑΣ για σταφίδα: "Αν το Υπουργείο πει ότι αποσύρει τα περσινά αποθέματα, ανακοινώνουμε τιμή"

"Απελπιστική" χαρακτήρισε την κατάσταση για το προϊόν της σταφίδας ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας Γιώργος Λαζόγιαννης, σε συνέντευξη Τύπου σήμερα το μεσημέρι, στα γραφεία της Ένωσης, στην Καλαμάτα.

Αιτία, όπως είπε, τα περσινά αποθέματα που έμειναν αδιάθετα λόγω πανδημίας, ενώ ήδη βγαίνει η φετινή παραγωγή. Κατηγόρησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που δεν προχωράει σε πρόγραμμα απόσυρσης των περσινών αποθεμάτων και σημείωσε: "Η εγκατάλειψη της καλλιέργειας σταφίδας θα είναι αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου".

"Λόγω πανδημίας πέρυσι η σταφίδα έμεινε απούλητη. Ζητήσαμε πρόγραμμα απόσυρσης αποθεμάτων. Υποσχέθηκαν λύση, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Τώρα είμαστε στα τελειώματα του τρύγου και από Δευτέρα ξεκινάμε να συγκεντρώνουμε προϊόν. Για πρώτη φορά δεν είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τιμή. Όσο το Υπουργείο δεν κάνει απόσυρση, εμείς προτρέπουμε τους παραγωγούς να μη βιαστούν να πουλήσουν. Κι αν το κάνουν να είναι σε τιμή κοντά στην περσινή. Μέσα σε δύο μήνες θα δούμε ποια θα είναι η κατάληξη" ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΑΣ.

"Το προϊόν τα τελευταία χρόνια είχε μια δυναμική. Από τη στιγμή που μπήκε η Παναιγιάλειος Ένωση στην εξαγωγή και συγκέντρωση της σταφίδας ο παραγωγός απολάμβανε καλύτερες τιμές. Πέρυσι έφτασε στο 1,60. Έβγαινε ένα μεροκάματο. Τώρα, με αυτή την κατάσταση θα εγκαταλειφθεί η καλλιέργεια. Ήδη πολλοί μου λένε ότι είναι η τελευταία χρονιά. Από το ΄17 είχαν βελτιωθεί τα πράγματα. Πήραμε τη συνδεδεμένη ενίσχυση, περιμένουμε την αναδιάρθρωση... Αλλά ποιος έχει κουράγιο να κάνει αναδιάρθρωση όταν οι τιμές είναι εξευτελιστικές;".

Ο κ. Λαζόγιαννης πρόσθεσε ότι αρκεί το Υπουργείο να πει πως θα προχωρήσει σε απόσυρση και την άλλη μέρα η Παναιγιάλειος θα ανακοινώσει τιμή. 

Τέλος αναφερόμενος στα προβλήματα των σταφιδοπαραγωγών, ο πρόεδρος της Ένωσης έκανε λόγο για σοβαρές ζημιές από τον καύσωνα των προηγούμενων ημερών αλλά και τις επιθέσεις των αγριογούρουνων στα κτήματά τους.

Μαρία Νίκα

 

Ακολουθήστε μας:

Τώρα η Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας! Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα