Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2021 17:41

Κρήτη: Οι υψηλές θερμοκρασίες περιόρισαν τη «δραστηριότητα» του δάκου της ελιάς

Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν από τον Ιούλιο έως και σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων περιόρισαν σε μεγάλο βαθμό την «δραστηριότητα» του δάκου της ελιάς, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της ΠΕ Χανίων.

Όπως αναφέρει σε ενημερωτικό της σημείωμα η υπηρεσία: «Ο δεύτερος γενικός δολωματικός ψεκασμός ολοκληρώθηκε πριν τον μεγάλο καύσωνα του Ιουλίου. Κατά τη διάρκεια του καύσωνα δεν πραγματοποιήθηκαν ψεκασμοί καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν αφενός δεν ήταν οι συνιστώμενες για τη διενέργεια τους και αφετέρου ήταν από μόνες τους δυσμενέστατες για την ανάπτυξη και δραστηριότητα του εντόμου.

Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται και στις δακοσυλλήψεις στο δίκτυο παγίδων κατά τις προηγούμενες αλλαγές, οι οποίες είναι σε γενικές γραμμές χαμηλές εκτός λίγων εξαιρέσεων, σε ορεινές κυρίως περιοχές. Επίσης οι δειγματοληψίες καρπού που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα δείχνουν ότι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν κατά την διάρκεια του καύσωνα καθώς και η παρατεταμένη διάρκεια του είχαν ως αποτέλεσμα την υψηλή θνησιμότητα των σταδίων του δάκου που είναι ευάλωτα στις υψηλές θερμοκρασίες (αυγό και πρώτα προνυμφικά στάδια)».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση τρίτος δολωματικός ψεκασμός θα ξεκινήσει όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν και αφού ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα των δακοσυλλήψεων και των δειγματοληψιών καρπού. Ο κύριος στόχος είναι να μην επιτραπεί στους πληθυσμούς του δάκου να αυξηθούν αλλά και να μην σπαταληθούν οι πολύτιμοι για τη φθινοπωρινή περίοδο πόροι του προγράμματος.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022