Σάββατο, 12 Μαϊος 2018 09:37

Σε αγωνιστική ετοιμότητα οι αγρότες μετά το χαλάζι στην Αργολίδα

Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί οι αγρότες σε παραγωγή και φυτικό κεφάλαιο, αλλά και άμεση αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ζητά ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Αργολίδας (ΑΚΣΥΝΑ), με αφορμή τις μεγάλες καταστροφές από χαλάζι σε αρκετές περιοχές του νομού.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου καλεί σε αγωνιστική ετοιμότητα και εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή του στους αγρότες που επλήγησαν από τις χαλαζοπτώσεις αυτής της εβδομάδας σε Λυρκεία, Στέρνα, Άργος, Δαλαμανάρα και σε άλλες περιοχές.

Καλεί τον ΕΛΓΑ, να αναλάβει τις ευθύνες του στο θέμα των γρήγορων εκτιμήσεων και των καταστροφών που έχουν συντελεστεί στη φυτική παραγωγή αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση: «Ο κανονισμός λειτουργίας του ΕΛΓΑ, που διατηρεί η σημερινή κυβέρνηση και που ψηφίστηκε και εφαρμόστηκε από το ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, συντελεί και αυτός με την σειρά στο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Όσο δεν αλλάζει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και στον τρόπο αποζημίωσης, θα συνεχίζεται η πικρή εμπειρία που έχουμε από τις προηγούμενες καταστροφές και τη συνολική διαδικασία αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ. Δεν αρκεί δηλαδή μόνο, η άμεση καταγραφή των καταστροφών, αφού η αποζημίωση, λόγω του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ, θα είναι  κουτσουρεμένη. Έναν ΕΛΓΑ, που χρυσοπληρώνουν οι αγρότες με προκαταβολική είσπραξη».

Τα αιτήματα του Συλλόγου είναι:

  • Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί οι αγρότες σε παραγωγή και κεφάλαιο, άμεση αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ.
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στον ΕΛΓΑ για να γίνονται άμεσα οι καταγραφές των ζημιών.
  • Απαλλαγή από πληρωμή μέχρι την νέα σοδιά ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, Δημοτικών τελών, τραπεζικών δανείων. Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες χωρίς επιβάρυνση με τόκους κ.τ.λ.
  • Καμία κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων της μικρομεσαίας αγροτιάς.
  • Να δοθεί έκτακτη βοήθεια στους πληγέντες έτσι ώστε να μπορέσουν να πατήσουν στα πόδια τους.
  • Να προχωρήσουν αμέσως και κατά προτεραιότητα τα έργα προστασίας από πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα