Η ρύθμιση προβλέπει τη δυνατότητα άμεσων προκαταβολών μέχρι 40% αποζημίωσης που μπορεί να λάβει ο δικαιούχος παραγωγός.
Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Λιβανός και προβλέπεται στη ρύθμιση, αποφασίσθηκε καταβολή αποζημίωσης ακόμα και για τις ζημιές σε καλλιέργειες που ήταν σε προανθικό στάδιο κατά παρέκκλιση των προβλεπόμενων διατάξεων. «Προβλέπουμε, επίσης, και τη δυνατότητα να λάβουν οι παραγωγοί το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας, όπως αυτό υπολογίζεται από τον ΕΛΓΑ», τόνισε ο κ. Λιβανός και εξήγησε ότι «οι ζημιές αυτές εντάσσονται σε ειδικό ad hoc πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, έτσι ώστε και αυτή η κατηγορία των παραγωγών όχι μόνο να αποζημιωθεί αλλά να εισπράξει και προκαταβολή έως 40%».
Προς υποστήριξη του έργου που εκτελεί το προσωπικό του ΕΛΓΑ- και για το οποίο ο κ. Λιβανός ευχαρίστησε το προσωπικό από το βήμα της Βουλής- με την τροπολογία ορίζεται ειδικό πλαίσιο απασχόλησης και υπερωριών τους για τις εκτιμήσεις που γίνονται.
Σκοπός αυτών των διατάξεων είναι να μπορέσει ο ΕΛΓΑ να δώσει όχι μόνο τις προκαταβολές, αλλά και τις συνολικές αποζημιώσεις το συντομότερο δυνατό.
Με την ρύθμιση, αυξάνεται το ανώτατο όριο των 70.000 ευρώ ανά δικαιούχο αποζημίωσης μέχρι και στο τριπλάσιο, δηλαδή στα 210.000 ευρώ ανά ασφαλιζόμενο παραγωγό, παρά τα στενά δημοσιονομικά πλαίσια.