Τρίτη, 20 Ιουλίου 2021 12:58

Πάνω από 158.000 φιάλες κρασιού ΠΟΠ «Γουμένισσα» μπορούν να εμφιαλωθούν για την οινοποιητική χρονιά του 2020

Πάνω από 158.000 φιάλες κρασιού με την ένδειξη «ΠΟΠ Γουμένισσα» μπορούν να εμφιαλωθούν για την οινοποιητική χρονιά του 2020, έπειτα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάταξης οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) της συγκεκριμένης περιοχής.

Κατά τη διαδικασία αυτή, σύμφωνα με ανακοίνωση του αρμόδιου τμήματος της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, έξι κρασιά από ισάριθμα οινοποιεία, με ετερογένεια στη σύνθεση, από τις ποικιλίες Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα, πέρασαν όλα από τον οργανοληπτικό έλεγχο, κατακτώντας βαθμολογία υψηλότερη του μέσου όρου. Η διαδικασία, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Κιλκίς, έδωσε και το «πράσινο φως» για την κατάταξη - στην κατηγορία των κορυφαίων οίνων- 118 τόνων κρασιού για το 2020.

         «Αν και, όπως επισημάνθηκε από την τριμελή επιτροπή, η οποία ορίστηκε από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), το 2020 ήταν σχετικά δύσκολη χρονιά για το αμπέλι, αφού τα φυτά "έτρεξαν" για να ωριμάσουν εξαιτίας των απότομων εναλλαγών των καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα να περάσουν από στρεσογόνα φάση, οι οινοποιοί απέδειξαν πως έχουν την τεχνογνωσία, την τεχνολογία, τις γνώσεις και το μεράκι για να προσδώσουν νέα, ποιοτικά χαρακτηριστικά στους οίνους ΠΟΠ Γουμένισσα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, το 2020, οι οίνοι ΠΟΠ Γουμένισσα να "ξεφύγουν" από τον γνώριμο προσανατολισμό του ρουστίκ και να δώσουν περισσότερη έμφαση στη φρουτώδη τους διάσταση, αναδεικνύοντας, παράλληλα, την πολυπλοκότητα που τούς χαρακτηρίζει μέσα από μια σειρά ποιοτικών χαρακτηριστικών, όπως οι πλούσιες, ολοκληρωμένες τανίνες, το βαθύ, απαλό χρώμα, η οξύτητα και ο αλκοολικός βαθμός. Η στροφή προς τη διαφορετικότητα, η οποία δίνει έμφαση στον φρουτώδη χαρακτήρα των οίνων έδωσε - για το 2020 - και αρώματα φραμπουάζ, τα οποία γοητεύουν το ευρωπαϊκό εκπαιδευμένο καταναλωτικό κοινό και μπορούν να αποτελέσουν βάση για την περαιτέρω εξωστρέφεια των οίνων ΠΟΠ Γουμένισσα» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

         Τόσο ο πρόεδρος της τριμελούς επιτροπής, οινολόγος Θωμάς Λίγας, όσο και τα μέλη -επίσης οινολόγοι- Δημήτρης Τάσκος και Ανδρέας Πάντος υπογράμμισαν, μεταξύ άλλων, τα χαρακτηριστικά του πολυδυναμικού Ξινόμαυρου και της Νεγκόσκα, δύο ποικιλιών που δίνουν τα περίφημα για την κομψότητά τους κρασιά με την ένδειξη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης «Γουμένισσα».

ΑΠΕ ΜΠΕ

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

04/2021

Περισσότερο διαβασμένα