Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2021 12:33

100% αυξάνεται κάθε χρόνο η παραγωγή αβοκάντο στα Χανιά

Ήταν 1987 όταν φυτεύτηκαν τα πρώτα αβοκάντο στο νομό Χανίων μέσω κάποιων μεσογειακών προγραμμάτων. Στην Ελλάδα ακόμη οι καταναλωτές δε γνώριζαν καλά καλά αυτό το εξωτικό φρούτο, που μοιάζει λίγο και με λαχανικό, κι έτσι όλη η παραγωγή έφευγε για το εξωτερικό. Χρόνο με το χρόνο όμως, οι παραγόμενες ποσότητες αβοκάντο αυξάνονταν και το ελληνικό καταναλωτικό κοινό άρχισε να το εντάσσει στη διατροφή του. Σήμερα σχεδόν όλη η παραγωγή αβοκάντο του νομού Χανίων απορροφάται από την ελληνική αγορά και δε φτάνει.

«Η ζήτηση στο αβοκάντο είναι μεγάλη. Το πρωί έρχεται το προϊόν και το μεσημέρι έχει φύγει» σημείωσε μιλώντας στην eforigi.gr o Γιώργος Κορναράκης, υπεύθυνος Πωλήσεων στο Τμήμα Εσπεριδοειδών - Αβοκάντο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων. «Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος πηγαίνει στην ελληνική αγορά όπου η κατανάλωση αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Το χρησιμοποιούν στις σαλάτες, ως ντιπ, ακόμη και στο τζατζίκι. Επίσης, επειδή είναι σαν βούτυρο -αλλά υγιεινό- αν αναμιχθεί με κακάο τρώγεται και σαν μερέντα».

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Χανίων που διαθέτει στην αγορά διάφορες ποικιλίες αβοκάντο, όπως οι Fuerte, Zutano, Bacon κ.ά., αυτό τον καιρό ετοιμάζεται να υποβάλει αίτημα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την απόκτηση σήματος ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) στην ποικιλία Hass, που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη.

Οι Κρητικοί έχουν αρχίσει να ξεριζώνουν παραδοσιακές καλλιέργειες, όπως οι πορτοκαλιές, και να φυτεύουν αβοκάντο, ωστόσο «χρειάζεται ισορροπία» επισημαίνει ο κ. Κορναράκης. «Το κρητικό πορτοκάλι δεν πρέπει να χαθεί. Κι εδώ έχουμε τα ΠΟΠ Μάλεμε που είναι φημισμένα».

Περισσότερα για το θέμα μπορείτε να διαβάσετε σε εκτενέστερο ρεπορτάζ στο επόμενο έντυπο τεύχος του περιοδικού Εύφορη Γη, που θα κυκλοφορήσει σύντομα.

Μαρία Νίκα

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα