Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2021 12:30

Στ. Αραχωβίτης: «Xωρίς στήριξη μένει η Κορινθιακή Σταφίδα»

Για καταστροφή του στρατηγικού-ιστορικού προϊόντος της σταφίδας κάνει λόγο ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης, σχολιάζοντας τη σχετική απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιου Λιβανού, σε Επίκαιρη Ερώτησή του:

«Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιβεβαίωσε στις 12/7 στη Βουλή, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σταύρου Αραχωβίτη, ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση στήριξης της Κορινθιακής Σταφίδας. Μη αναγνωρίζοντας αυτό που παραγωγοί αλλά και η «Παναιγιάλειος Ένωση», η σημαντικότερη συνεταιριστική οργάνωση που αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος παραγωγών, εκτιμούν: ότι οι αδιάθετες ποσότητες σταφίδας περσινής παραγωγής είναι πολύ μεγάλες ανά τη χώρα, τόσες που θα επηρεάσουν την τιμή παραγωγού για την νέα χρονιά, το ΥπΑΑΤ, δια του Υπουργού, ομολόγησε ωμά και ξεκάθαρα ότι δεν βλέπει πρόβλημα στη σταφίδα και συνεπώς δεν υπάρχει περίπτωση οιασδήποτε λύσης"» σημειώνεται στην ανακοίνωση του κ. Αραχωβίτη.

«Πίσω όμως από την τοποθέτηση του Υπουργού, κρύβεται η πολιτική επιλογή να μη στηρίξει τις συνεταιριστικές οργανώσεις που αποτέλεσαν την κύριο διαχρονική μορφή οργάνωσης των παραγωγών Κορινθιακής Σταφίδας, που «έβαλαν πλάτη» τη δύσκολη περσινή χρονιά και που προσέφεραν στους οργανωμένους παραγωγούς αξιοπρεπή τιμή για την παραγωγή τους. Οι συνεταιριστικές οργανώσεις πραγματοποιούν ουσιαστική παρέμβαση στην αγορά, συγκρατούν την τιμή παραγωγού, προφυλάσσουν το εισόδημα από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια και διεκδικούν δυναμικά προς όφελος της παραγωγής, του προϊόντος και των παραγωγών. Πίσω από την τοποθέτηση του Υπουργού κρύβεται ο κρυφός πόθος των επιχειρήσεων ιδιωτών να συμπιεστεί φέτος η τιμή της σταφίδας, να κινδυνεύσουν με κατάρρευση από τα αποθέματα οι συνεταιριστικές οργανώσεις για να εκτοξευθεί η κερδοφορία τους και να επιβάλλουν τους όρους τους στην πρωτογενή αγορά της σταφίδας σε βάρος του εισοδήματος του παραγωγού.
Να ξαναθυμίσουμε στους έχοντες κοντή ή επιλεκτική μνήμη, ότι οι συνεταιριστικές οργανώσεις έχουν νομική και καταστατική υποχρέωση την διακίνηση του συνόλου της παραγωγής των μελών τους (75% βάση του πλέον πρόσφατου νόμου).
Για μια ακόμη φορά το ΥπΑΑΤ, δέσμιο των ιδιωτικών συμφερόντων, θέτει στο στόχαστρο το εισόδημα των παραγωγών, αυτή τη φορά της Κορινθιακής Σταφίδας και οδηγεί σε μαρασμό και καταστροφή αυτό το στρατηγικό-ιστορικό προϊόν».

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα