Δευτέρα, 12 Ιουλίου 2021 12:24

Επιτραπέζια ελιά: «Μεγάλη ακαρπία» λένε οι παραγωγοί

Επιτραπέζια ελιά: «Μεγάλη ακαρπία» λένε οι παραγωγοί

Τη χρονιά που πέρασε πολλοί παραγωγοί αναγκάστηκαν να ελαιοποιήσουν τις επιτραπέζιες ελιές τους επειδή δεν είχαν τιμή. Φέτος μας περιγράφουν ακόμη χειρότερη την κατάσταση. Η παραγωγή, λένε, αναμένεται τόσο μικρή που κάποιοι δεν θα μαζέψουν ούτε για να ελαιοποιήσουν.

Καλαμών
«Μεγάλη ακαρπία, δε βλέπεις ελιά πάνω στα δέντρα» σημείωσε στην eforigi.gr ο Ηλίας Πατσιώτης, παραγωγός, πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Τρικόρφου Μεσσηνίας. «Φέτος υποτίθεται ότι θα ήταν η καλή μας χρονιά, αλλά από τους 700-800 τόνους που βγάζει το Τρίκορφο, θα πάμε στους 50! Χειρότερα και από πέρυσι που φτάσαμε τους 200».
Ο κ. Πατσιώτης αποδίδει το πρόβλημα της καρπόδεσης στις καιρικές συνθήκες και τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας. «Την ημέρα είχε 25-28 βαθμούς και το βράδυ έπεφτε στους 6-7. Επίσης, λένε ότι φταίει που τις μέρες της γονιμοποίησης φύσησε αέρας και πήρε τη σκόνη της ελιάς».

Χαλκιδικής
«Τον Μάιο είχαμε ανθοφορία αλλά με τη ζέστη δεν έγινε γονιμοποίηση» μας είπε ο παραγωγός Βαγγέλης Μισαηλίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής.
Η ευρύτερη περιοχή παράγει γύρω στους 120.000 τόνους πράσινη ελιά, ωστόσο φέτος ο κ. Μισαηλίδης, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, υπολογίζει να φτάσουν τους 20.000 – 30.000. «Έχει αλλάξει ο καιρός, είχαμε ήπιο χειμώνα, αυτό είναι πρόβλημα».

Αμφίσσης
Περίπου στο 50% της συνηθισμένης παραγωγής υπολογίζει να φτάσει η συγκομιδή της φετινής χρονιάς ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αμφίσσης, Ηλίας Ξηρός. «Η κλιματική αλλαγή έχει αλλάξει τα πάντα. Φέτος δεν έριξε χιόνι. Άμα δε χιονίσει το χειμώνα ξέρουμε ότι δεν θα έχει παραγωγή. Συνήθως κάνουμε από 10.000 έως 15.000 τόνους. Δυο χρονιές δε είχαμε καθόλου, φέτος ίσως πάμε στους 5.000».

Μαρία Νίκα

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022