Πέμπτη, 08 Ιουλίου 2021 12:35

Κραυγή αγωνίας κτηνοτρόφων: «Κάποτε πήγαινα στο σφαγείο και περίμενα στην ουρά…»

«Πριν από μερικά χρόνια ο Λυκόδημος είχε 1.000 γίδια και 500 γελαδο-μόσχαρα. Σήμερα ζήτημα να δεις 30». Η φράση του Μεσσήνιου κτηνοτρόφου Κώστα Χριστόπουλου περιγράφει μ’ ένα λόγο την κατάσταση στην ελληνική κτηνοτροφία. Η εκτόξευση των τιμών στις ζωοτροφές, η κλιματική αλλαγή, οι εισαγωγές, είναι τα βασικότερα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κτηνοτρόφοι.

«Η ύπαιθρος ερημώνει. Κάποτε πήγαινα στο σφαγείο και περίμενα ώρες στην ουρά. Σφάζονταν 40-50 ζώα την ημέρα. Τώρα βλέπεις 2-3. Είχα πελάτες που έπαιρναν 20-30 κιλά μοσχάρι και σήμερα σου λένε βάλε τρία-τέσσερα. Πάνε στο σούπερ μάρκετ. Εμείς πουλάμε 4,50 - 5,40. Πώς να συναγωνιστείς τον Γάλλο που πουλάει 2,5 ευρώ το κιλό;» αναρωτιέται ο Κ. Χριστόπουλος μιλώντας στην eforigi.gr.
Κάπως έτσι είναι η κατάσταση σε όλη την Ελλάδα, μας λέει ο Κώστας Γυφτάκης από την ορεινή Τριφυλία, πρόεδρος των Κτηνοτρόφων της Ομοσπονδίας Πελοποννήσου και μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης. «Δέχομαι κάθε μέρα τηλέφωνα από συναδέλφους που διαμαρτύρονται. Ό,τι πήραμε φέτος από γάλα και κρέας, το χάσαμε στις ζωοτροφές. Μπήκαν οι Κινέζοι στη Βουλγαρία και τις γύρω χώρες, πήραν το καλαμπόκι και δεν υπάρχουν τροφές. Εν τω μεταξύ οι αποθήκες στην Ελλάδα, λόγω έλλειψης, ανέβασαν τις τιμές στα ύψη. Ξεκινήσαμε να αγοράζουμε 20-22 λεπτά καλαμπόκι και τώρα έχει φτάσει στα 30 λεπτά».
Πρόβλημα όμως υπάρχει και με την παραγωγή ζωοτροφών στην Ελλάδα, λόγω της ξηρασίας. «Η κλιματική αλλαγή μάς έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα» λέει ο κ. Γυφτάκης. «Και τα σιτηρά που βάλαμε εμείς, δεν έγιναν γιατί δεν έβρεξε. Ξέρετε ότι στη Γερμανία οι αγρότες εδώ και δύο χρόνια έχουν πάρει χρήματα για την κλιματική αλλαγή; Στην Ελλάδα δεν έγινε τίποτα γι’ αυτό».
Αναφερόμενος στις τιμές αιγοπρόβειου γάλακτος ο κ. Γυφτάκης σημειώνει ότι την προηγούμενη 10ετία βρίσκονταν σε πτωτική πορεία, με το πρόβειο στα 70-75 λεπτά και το κατσικίσιο στα 30-35. Φέτος ανέβηκαν στα 80-90 λεπτά το πρόβειο και 50-55 το κατσικίσιο, όμως, όπως λέει, για να είναι βιώσιμη μια κτηνοτροφική μονάδα οι τιμές θα έπρεπε να φτάσουν στο 1 ευρώ με 1,10 το πρόβειο και στα 70 λεπτά το κατσικίσιο.

Μαρία Νίκα

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα