Πέμπτη, 08 Ιουλίου 2021 09:55

Κατώτατη εγγυημένη τιμή παραγωγού για τη σταφίδα ζητά η ΟΑΣΠΠ

Συγκέντρωση της παραγωγής από το κράτος, κατώτατη εγγυημένη τιμή παραγωγού και αναδιάρθρωση άμεσα ζητά, μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου με αφορμή το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα αδιάθετα αποθέματα κορινθιακής σταφίδας:

«Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα αδιάθετα αποθέματα μαύρης σταφίδας σε αποθήκες, που προμηνύουν κατρακύλα των τιμών παραγωγού και για τη νέα σοδειά, δεν είναι αποκομμένο από τη γενικότερη καταστροφική πολιτική που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, στα πλαίσια της γενικότερης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε. για τη συγκέντρωση γης και παραγωγής.

Μετατρέπουν ένα ακόμα σημαντικό για την επιβίωση χιλιάδων μικρών παραγωγών προϊόν, σε είδος προς εξαφάνιση για τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων και μεταποιητών – εξαγωγέων» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

«Είναι ξεκάθαρο ότι όλα τα προβλήματα δημιουργούνται πρώτα απ’ όλα από την εφαρμογή των νόμων της αγοράς όπου κυριαρχεί ο ανταγωνισμός και το κέρδος.

Η πανδημία με τη χαμηλή διάθεση, έρχεται να επιτείνει όλα τα παραπάνω εξαιτίας της έλλειψης μέτρων από την πλευρά του κράτους και της κυβέρνησης, για στήριξη του προϊόντος και διάθεσής του. Το αποτέλεσμα είναι οι βιοπαλαιστές σταφιδοπαραγωγοί να είναι έρμαια των μεταποιητικών μονάδων και μεγαλεμπόρων που στην ουσία τους εκβιάζουν για να συμβιβαστούν με χαμηλές τιμές διάθεσης ενόψει και της νέας συγκομιδής.    

  Με βάση τα παραπάνω είναι επιτακτικό σήμερα οι βιοπαλαιστές αγρότες να μη μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Οργανωμένα να απαιτήσουμε και να διεκδικήσουμε:

  • Κατώτατη εγγυημένη τιμή παραγωγού για τη σταφίδα που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να επιτρέπει την επιβίωση των παραγωγών και συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας. Φθηνά και ποιοτικά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες.
  • Με ευθύνη του κράτους να συγκεντρωθεί η παραγωγή, με τιμή που να αφήνει εισόδημα επιβίωσης στους σταφιδοπαραγωγούς. Να διατεθεί σε άνεργους, σε εργατικές - λαϊκές οικογένειες, σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία, στρατό, δομές φιλοξενίας, κ.λπ.
  • Να ληφθούν μέτρα ώστε άμεσα να γίνει αναδιάρθρωση – φύτευση νέων καλλιεργειών της κορινθιακής σταφίδας, η οποία εκτός των άλλων (π.χ. υψηλό κόστος παραγωγής, χαμηλές τιμές προϊόντος κ.λπ.)  λόγω και της παλαιότητάς της καθιστά ασύμφορη την ενασχόληση των νέων αγροτών με το προϊόν και έχει ως αποτέλεσμα η καλλιέργεια της σταφίδας να εγκαταλείπεται.
  • Κατάργηση ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια, είδη πρώτης ανάγκης. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση της τιμής του αγροτικού τιμολογίου ρεύματος, καμία διακοπή αγροτικής - οικιακής παροχής.
  • Κάλυψη από το κράτος ασφαλιστικών εισφορών όσο διαρκεί η πανδημία. Χορήγηση 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους αγρότες.
  • Άμεση παύση πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής απαλλοτρίωσης αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Καλούμε όλους τους ΑΣ και τους μαζικούς φορείς του κινήματος να στηρίξουν τα αιτήματα επιβίωσης των βιοπαλαιστών παραγωγών κορινθιακής σταφίδας και να συμμετάσχουν σε όλες τις κινητοποιήσεις που θα αποφασίσουν η ΟΑΣΠΠ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι».

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα