Τρίτη, 06 Ιουλίου 2021 09:27

Κρητικό πεπόνι: Αυξημένη παραγωγή, απογοητευτικές τιμές

Κρητικό πεπόνι: Αυξημένη παραγωγή, απογοητευτικές τιμές

Την τύχη του καρπουζιού είχε φέτος, από τιμή, το πεπόνι. Η παραγωγή ποσοτικά ήταν καλή, αλλά οι τιμές απογοητευτικές.

Μιλώντας στην eforigi.gr o γεωπόνος Ιωάννης Τζωρτζακάκης, υπεύθυνος ποιοτικού ελέγχου στον Αγροτικό Οπωροκηπευτικό - Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Τυμπακίου Κρήτης, παρατήρησε ότι αυτή την εποχή που η συγκομιδή βρίσκεται στο τέλος της η τιμή παραγωγού είναι στα 20 λεπτά. Αλλά και στα μέσα Μαΐου - αρχές Ιουνίου οι τιμές κυμάνθηκαν στα 50 λεπτά (με κόστος καλλιέργειας τα 40 λεπτά) όταν πέρυσι οι τιμές παραγωγού ήταν 80 με 90 λεπτά το κιλό.

Ο κ. Τζωρτζακάκης χαρακτήρισε αυξημένη κατά 20% περίπου τη φετινή παραγωγή αλλά χαμηλή τη ζήτηση. «Πέρυσι ήμασταν καλύτερα σε πωλήσεις. Οι προμηθευόμενοί μας, που συνήθως κάνουν προγραμματισμό πολύ καιρό πριν και μας ζητούν συγκεκριμένες ποσότητες, φέτος τελευταία στιγμή μας έπαιρναν και για πολύ μικρές παραγγελίες».

Από κηπευτικά, ο Συνεταιρισμός Τυμπακίου διαθέτει επίσης τομάτα, αγγούρι, πιπεριά, μελιτζάνα και καρπούζι. «Παρότι αισιοδοξούσαμε ότι θα πηγαίναμε καλύτερα επειδή φέτος θα άνοιγαν νωρίτερα ο τουρισμός και η εστίαση, πήγαμε χειρότερα. Όχι μόνο με το πεπόνι. Το ίδιο συνέβη με την τομάτα και τα άλλα προϊόντα».

Μαρία Νίκα

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022