Παρασκευή, 02 Ιουλίου 2021 12:35

Ελαιόλαδο: Να αυξήσει την τυποποίηση ευελπιστεί η Κρήτη με το ΠΓΕ

Από τους 100.000 τόνους ελαιολάδου που παράγει η Κρήτη σε μια καλή χρονιά μόνο οι 18.000 με 20.000 τυποποιούνται. Ένα μέρος πηγαίνει στην αυτοκατανάλωση και όλο το υπόλοιπο φεύγει «χύμα» στο εξωτερικό. Οι ελαιοκομικοί φορείς ευελπιστούν αυτό να αλλάξει με τη χρήση του σήματος ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) Κρήτη, αίτημα που πήρε έγκριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και οδεύει προς Ε.Ε. για έγκριση και από εκεί.

«Στόχος είναι, με τις προδιαγραφές που περιλαμβάνει το ΠΓΕ, να δώσουμε βάρος στην ποιότητα, να αποφύγουμε τη νόθευση, αλλά και να αυξήσουμε την τυποποίηση, να φτάσουμε τουλάχιστον τους 30.000 με 40.000 τόνους» επισήμανε, μιλώντας στην eforigi.gr ο Μανόλης Χνάρης, περιφερειακός σύμβουλος, πρώην αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, υπεύθυνος για τον σχετικό φακέλο που συνέταξε η Περιφέρεια Κρήτης και υπέβαλαν ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Χανίων, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μυλοποτάμου, η Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Ένωση Ηρακλείου και η Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη «Κρητικός Αγρός».
Όπως προσθέτει ο κ. Χνάρης, είναι η πρώτη φορά που το νησί θα έχει ένα ενιαίο σήμα για το ελαιόλαδο (μέχρι τώρα υπάρχουν αποσπασματικά αρκετά τοπικά σήματα ΠΟΠ και ΠΓΕ ανά περιοχές). Η χρήση του ΠΓΕ Κρήτη προϋποθέτει ότι όλες οι εργασίες ελαιοποίησης και τυποποίησης θα γίνονται εντός Κρήτης.

Μαρία Νίκα

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα