Πέμπτη, 01 Ιουλίου 2021 21:46

Μυτιλήνη: Διεύρυνση και αύξηση των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ

Στη Μυτιλήνη βρίσκεται ο πρόεδρος του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) Ανδρέας Λυκουρέντζος με αφορμή τα εγκαίνια του εκεί γραφείο.

   Χθες ο κ. Λυκουρέντζος με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνο Μουτζούρη και τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Κουφέλο, επισκέφθηκαν την περιοχή των Λουτρών, όπου ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο Βασίλη Μαμώλη και αγρότες για την κατάσταση στον ελαιώνα και τα προβλήματα που αυτός παρουσιάζει. Αμέσως μετά ακολούθησε επίσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγιάσου, όπου παρουσία της προέδρου Διαμάντως Ρουγκέλη και παραγωγών, έγινε συζήτηση για τα θέματα που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή.

   Σήμερα στο κτίριο της Περιφέρειας, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των γραφείων του ΕΛΓΑ. Ακολούθησε τεχνική σύσκεψη στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρουσία εκπροσώπων αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων και παραγωγικών φορέων της Λέσβου.

   Ο πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α., Ανδρέας Λυκουρέντζος, στο χαιρετισμό που απηύθυνε προς τους παραβρισκόμενους, αναφέρθηκε στη δημιουργία του γραφείου, που θα λειτουργήσει χάρις στη συμπαράσταση του περιφερειάρχη και αποτελούσε διακαή πόθο της τοπικής κοινωνίας. Αναφέρθηκε στην βελτίωση της οικονομικής θέσης του ΕΛΓΑ με την ενίσχυση των πόρων του από την παρούσα κυβέρνηση, που του έδωσε την δυνατότητα να πραγματοποιεί ολοκληρωμένες πληρωμές, σε σχέση με το παρελθόν όπου οι πληρωμές γίνονταν τμηματικά. Υπογράμμισε επίσης την αύξηση των περιπτώσεων καταστροφών στην παραγωγή, λόγω των συνεπειών των έντονων καιρικών φαινομένων και της Κλιματικής Αλλαγής, τις οποίες καλείται να αποζημιώσει ο οργανισμός, με την απαραίτητη συμβολή πάντα της κυβέρνησης. Το πλαίσιο της καλύτερης λειτουργίας του οργανισμού περιλαμβάνει την οικονομική ευρωστία, πληροφοριακά συστήματα και αύξηση της χρηματοδότησης του οργανισμού από ευρωπαϊκούς πόρους, με αλλαγές στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, είπε ο κ. Λυκουρέντζος.

   Στο μικρό χαιρετισμό που απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Χαράλαμπος Αθανασίου, υπογράμμισε ότι η προσπάθεια έγινε, μετά την αναγνώριση ότι οι μέχρι τώρα εισφορές των αγροτών της νήσου στον οργανισμό, ήταν δυσανάλογα μεγάλες σε σχέση με τις αποζημιώσεις που δίνονταν, και ότι ο κύριος στόχος είναι η λειτουργία ενός γραφείου που θα λειτουργεί μόνιμα.

   Μετά τη σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κάλεσε όλους να στηρίξουν την λειτουργία του γραφείου που δημιουργήθηκε και δεσμεύθηκε για τα εξής:

   - Τη εκπόνηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με την συμβολή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, για τις καταστροφές που υφίστανται οι παραγωγοί της Λέσβου λόγω των συνεπειών των κλιματικών συνθηκών, που θα χρηματοδοτηθεί από τον ΕΛ.Γ.Α..

   - Την αύξηση των αποζημιώσεων με σύννομες με το ευρωπαϊκό δίκαιο χρηματοδοτήσεις, για το οποίο καταβάλλεται ήδη προσπάθεια από κοινού με όλες τις χώρες της Μεσογείου. 

   - Την διεύρυνση των αποζημιώσεων για παγετό, χαλάζι και άλλες απώλειες.

   - Την εξέταση όλων των αιτημάτων που τέθηκαν από τους αγροτικούς φορείς.

   Τέλος, την ικανοποίησή του για την όλη προσπάθεια, εξέφρασε ο περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης του γραφείου με κτηνίατρο και την παροχή της απαραίτητης εξειδικευμένης γνώσης προς τους υπαλλήλους που θα στελεχώνουν τις υπηρεσίες του οργανισμού. 

   Από το απόγευμα ο κ. Λυκουρέντζος επισκέπτεται την περιοχή της Πέτρας.

Με πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα