Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2021 19:10

Από τις επόμενες ημέρες δακοκτονία στη Μεσσηνία - Τι λένε ΔΑΟΚ και αντιπεριφερειάρχης

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας, ανακοινώνει στους ελαιοκαλλιεργητές ότι οι ψεκασμοί για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς, για την φετινή χρονιά θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες, ανάλογα με τις ιδιαίτερες  συνθήκες σε κάθε περιοχή.

Για την ορθολογική εκτέλεση και έλεγχο των ψεκασμών, παρακαλούνται οι παραγωγοί να ανοίγουν τα περιφραγμένα κτήματά τους και όσοι έχουν τη δυνατότητα, να παρευρίσκονται στους ελαιώνες κατά την ημέρα του ψεκασμού. Επισημαίνεται ότι για την ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη διενέργεια των ψεκασμών, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες που αφορούν την καλλιέργεια εδάφους των ελαιώνων.

Οι βιοκαλλιεργητές ελιάς, θα πρέπει να προχωρήσουν στη σήμανση των ελαιώνων τους, περιμετρικά (και ιδιαίτερα όλες τις εισόδους) με ευδιάκριτη ερυθρόλευκη ταινία. Σε περίπτωση μη κανονικής σήμανσης οι εργολάβοι ψεκασμού δεν φέρουν καμία ευθύνη.

Το καθημερινό πρόγραμμα ψεκασμών θα ανακοινώνεται στον τοπικό Τύπο και θα αναρτάται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας.

Για περισσότερες πληροφορίες οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Δακοκτονίας στα τηλέφωνα 2721361206 και 2721095831.

 

 Αναφορικά με τη δακοκτονία, εξέδωσε ανακοίνωση και η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, σημειώνοντας πως προχωρά το θέμα της δακοκτονίας για το νομό Μεσσηνίας, με αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής που λήφθηκαν κατά τη συνεδρίασή της, σήμερα Δευτέρα 28 Ιουνίου.

Ειδικότερα εγκρίθηκε:

Α) Το πρακτικό αξιολόγησης της αρμόδιας επιτροπής που αφορά τα δικαιολογητικά συμμετοχής και τις τεχνικές προσφορές των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό.

Β) Το πρακτικό αξιολόγησης των οικονομικών προσφορών των προσωρινών αναδόχων για τον από εδάφους ψεκασμό των ελαιοδέντρων, στα πλαίσια του προγράμματος δακοκτονίας.

Γ) Η ανάθεση εργασιών ψεκασμού στους προσωρινούς αναδόχους, αξιοποιώντας υφιστάμενη νομοθετική ρύθμιση αλλά και για λόγους δημοσίου συμφέροντος, για να μην υπάρξει κίνδυνος καταστροφής μέρους της ελαιοπαραγωγής.

Δ) Περαιτέρω αποφασίστηκε για τα τμήματα των κοινοτήτων που δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά, δηλαδή Προσήλιο, Νομιτσί - Θαλάμες, Εύα - Καλαμαρά, Βελίκα, Αγριλόβουνο και Ανδανία - Φίλια – Λουτρό, Οιχαλίας,  να εφαρμοστεί η διαδικασία της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, επειδή ο προϋπολογισμός ανά τμήμα κοινοτήτων είναι κάτω των 80.000 €. Αποτελεί μια σύντομη χρονικά διαδικασία που θα επιτρέψει σε σύντομο διάστημα να υπάρξει προσωρινός ανάδοχος και για τις περιοχές αυτές.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία ελέγχου των δακοπληθυσμών, έχει πραγματοποιηθεί ικανός αριθμός αναρτήσεων και αλλαγών παγίδων για την ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Τριφυλίας, τα δε μέχρι στιγμής δεδομένα έχουν δείξει μειωμένους πληθυσμούς δάκου, λόγω αυξημένων θερμοκρασιών με εξαίρεση τις παραλιακές περιοχές.

Τέλος, προχωρά και η διαδικασία πρόσληψης τομεαρχών δακοκτονίας, συγκεκριμένα αύριο, 29 Ιουνίου λήγει η προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους και άμεσα μετά τους ελέγχους προχωρούν και οι προσλήψεις.

Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά:  «Είμαστε καθόλα έτοιμοι και αμέσως μετά την δημοσίευση της απόφασης Οικονομικής Επιτροπής να προχωρήσουμε τις επόμενες ημέρες, πιθανόν από την προσεχή Τετάρτη 30 Ιουνίου, στον πρώτο από αέρος ψεκασμό για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς, ιδιαίτερα για τις παραλιακές περιοχές του νομού μας, οι οποίες παρουσιάζουν μεγαλύτερη αύξηση δακοπληθυσμών σε σχέση με τις πιο ορεινές περιοχές. Αυτό θα αποφασιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες Αγροτικής Ανάπτυξης, αξιολογώντας και τα τελευταία δείγματα που προκύπτουν από την ανάρτηση των παγίδων ελέγχου των δακοπληθυσμών».

Τώρα η Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα