Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021 08:49

Λάρισα: «Το νομοσχέδιο για τις σταυλικές εγκαταστάσεις, είναι προς όφελος των κτηνοτρόφων» λέει η Φ. Αραμπατζή

«Το νομοσχέδιο που φέρνει σε λίγες μέρες το υπουργείο μας για την σταυλικές εγκαταστάσεις και συγκεκριμένα για την απλοποίηση της διαδικασίας, είναι προς όφελος των κτηνοτρόφων. Το νομοσχέδιο έρχεται ουσιαστικά και επιλύει χρόνια προβλήματα των πρόχειρων καταλυμάτων, τα οποία αποτελούν ουσιαστικά και την πλειοψηφία των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων». Τα παραπάνω δήλωσε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Φωτεινή Αραμπατζή, από τον Τύρναβο της Λάρισας, μετά την συνάντηση που είχε με τους κτηνοτρόφους της περιοχής.

   Η κ. Αραμπατζή σημείωσε επίσης ότι «το νομοσχέδιο φέρνει ρυθμίσεις οι οποίες μειώνουν το κόστος κατασκευής, δίνουν λύση στην καθετοποίηση των υπαρχουσών μονάδων, αλλά και στη νομιμοποίηση αυτών». Μεταξύ άλλων, τόνισε πως οι ρυθμίσεις του λαμβάνουν υπόψη και σέβονται τους περιβαλλοντικούς όρους, σημειώνοντας παράλληλα πως «τακτοποιούνται θέματα που ταλάνιζαν τους κτηνοτρόφους μέχρι πρότινος». Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο θέμα των «ελληνοποιήσεων» που απασχολεί έντονα τους κτηνοτρόφους, τονίζοντας πως «έχουμε ψηφίσει τον αυστηρότερο νόμο που έχει ψηφιστεί ποτέ και αφορά την ποινικοποίηση των ελληνοποιήσεων».

   Όπως είπε η υφυπουργός, με αυτόν τον τρόπο και «με την εφαρμογή πολύ συντονισμένων ελέγχων, ειδικά την περίοδο του Πάσχα, έχουμε ενεργοποιήσει έναν ενάρετο κύκλο τιμών στην παραγωγική διαδικασία».

   Αναφερόμενη εξάλλου και στα υπόλοιπα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα για τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, αναφέρθηκε στη μείωση των φορολογικών συντελεστών η οποία έγινε από τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ, σε συνδυασμό με την «ουσιαστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών», στο γεγονός ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν πλήρωσαν τέλος επιτηδεύματος και εισφορά αλληλεγγύης για δεύτερη χρονιά, καθώς και στη μείωση της προκαταβολής από το 100% στο μισό, κάνοντας λόγο για «ένα 'μπουκέτο' ρυθμίσεων με σκοπό να μειωθεί το κόστος παραγωγής, προκειμένου οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες να έχουνε, και αύξηση εισοδήματος, και αύξηση παραγωγής».

   Τέλος, η κ. Αραμπατζή παρατήρησε ότι για πρώτη φορά μετά από 36 χρόνια καταγράφεται θετικό αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο, σημειώντας ότι «η ζήτηση για ελληνικά προϊόντα, τόσο της φυτικής παραγωγής, όσο και της κτηνοτροφίας, είναι μεγάλη από τις διεθνείς αγορές...Αυτή είναι μία ευκαιρία, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν θα την αφήσει αναξιοποίητη», είπε χαρακτηριστικά η υφυπουργός. 

   Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Νίκος Παλάσκας, σε δήλωσή του σημείωσε ότι «το νομοσχέδιο είναι σε πολύ καλή κατεύθυνση», ενώ αναφέρθηκε στα θέματα που αφορούν τους κτηνοτρόφους σχετικά με το κόστος των ζωοτροφών.

   Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων Θεσσαλίας, Γιάννης Γκουρομπίνος, παρουσίασε από την πλευρά του τα θέματα που αφορούν τους κτηνοτρόφους και ειδικά το ζήτημα τους κόστους των ζωοτροφών, τονίζοντας πως πρόταση τους είναι, η κυβέρνηση να παροτρύνει τους αγρότες να καλλιεργήσουν καλαμπόκι, «ώστε να υπάρχει αυτάρκεια σαν χώρα στην παραγωγή καλαμποκιού».

   Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Τυρνάβου, Γιάννης Κόκκουρας, μιλώντας για το νομοσχέδιο, τόνισε ότι «ευνοεί τους κτηνοτρόφους που με εύκολες γρήγορες διαδικασίες και απλές, μπορούν να στεγάσουν τα ποίμνια τους σε σωστές και προβλεπόμενες περιβαλλοντικά εγκαταστάσεις».

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα