Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021 19:15

"Οι ελιές δεν αποζημιώνονται για τον παγετό επειδή δεν ήταν σε ανθοφορία" λέει ο ΕΛΓΑ

Εκτός αποζημιώσεων για τον παγετό του περασμένου Απριλίου έμειναν οι επιτραπέζιες ελιές και οι ελαιοποιήσιμες ποικιλίες, καθώς, σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ, δεν βρίσκονταν ακόμη σε στάδιο ανθοφορίας.

Όπως ανέφερε μιλώντας στην eforigi.gr o προϊστάμενος του Υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Τρίπολης Ηλίας Αγγελόπουλος, αποζημίωση μπορεί να υπάρξει μόνο υπό την εξής προϋπόθεση: εάν η μείωση της παραγωγής ξεπεράσει το 30% του μέσου όρου της παραγωγής της προηγούμενης τριετίας. Έτσι συμβαίνει με τις αποζημιώσεις που είναι εκτός του κανονισμού του ΕΛΓΑ, δηλαδή βρίσκονταν σε στάδιο πριν την ανθοφορία. «Βέβαια, η μείωση μιας παραγωγής» προσθέτει ο κ. Αγγελόπουλος, «μπορεί να οφείλεται και σε άλλους λόγους. Όλα θα φανούν στην παραγωγή, παρακολουθούμε την εξέλιξη».

Σημειώνεται πάντως ότι κάποιες ποικιλίες καλλιεργειών που βρίσκονταν σε προανθικό στάδιο θα αποζημιωθούν, σύμφωνα με δηλώσεις της Φωτεινής Αραμπατζή στη Βουλή.

Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου, «διευκρίνισε ότι με σχετικές νομοθετικές διατάξεις, που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή, θα ενταχθούν στις ασφαλιστικά καλυπτόμενες ζημιές και οι όψιμες ποικιλίες δενδροκαλλιεργειών (βυσσινιές, κερασιές, μηλιές) οι οποίες βρίσκονταν στο προανθικό στάδιο και επλήγησαν από τον παγετό. Όπως τόνισε και για τις ποικιλίες αυτές θα υπάρξει προκαταβολή της τάξης του 40% επί των εκτιμηθεισών ζημιών».

Μαρία Νίκα

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα