Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021 09:35

Xylella fastidiosa: Οδηγίες μετά την εμφάνιση του βακτηρίου στην Κύπρο, σε δενδρύλλια ελιάς καταγωγής Ισπανίας

Εντοπίστηκε πρόσφατα η παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Xylella fastidiosa στην Κύπρο για πρώτη φορά, σε δενδρύλλια ελιάς καταγωγής Ισπανίας, σύμφωνα με ενημέρωση της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Κυκλάδων με αφορμή την παραπάνω ενημέρωση, το βακτήριο Xylella fastidiosa (Xf) αποτελεί επιβλαβή οργανισμό καραντίνας βάσει των Κανονισμών (ΕΕ) 2016/2031 και 2019/2072, ενώ σύμφωνα με το νέο Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2020/1201 της Επιτροπής, σχετικά με τα μέτρα για την πρόληψη της εισαγωγής και εξάπλωσης του οργανισμού, όλα τα φυτά που αναφέρονται στα άρθρα 19 έως 26 μετακινούνται εντός της Ένωσης μόνον εάν συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο, σύμφωνα με τον Καν.(ΕΕ) 2016/2031.
Το βακτήριο έχει εντοπισθεί σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές σε ελαιώνες, αρχικά στην περιφέρεια της Απουλίας, πρόσφατα δε στη νοτιοδυτική Τοσκάνη, καθώς και σε άλλα κράτη μέλη όπως τη Γαλλία (τελευταία στην Κορσική, στην Οξιτανία και την PACA), την Ισπανία (Βαλεαρίδες Nήσοι, επαρχία Αlicante), τη Γερμανία και την Πορτογαλία.
Εκτός από ελιές, προσβάλλει και καταστρέφει πολλά είδη φυτών όπως αμυγδαλιές, κερασιές, αμπέλι, δασικά, ένα μεγάλο εύρος καλλωπιστικών φυτών καθώς και πολλά συνήθη ζιζάνια τα οποία μπορεί να μην εμφανίζουν τυπικά συμπτώματα προσβολής, εντούτοις όμως αποτελούν εστίες του βακτηρίου και πηγές μόλυνσης των καλλιεργούμενων φυτών. Το παθογόνο μεταδίδεται μέσω της μεταφοράς μολυσμένων φυτών αλλά και με έντομα φορείς όπως τα τζιτζικάκια.
Στη Χώρα μας δεν έχει διαπιστωθεί η παρουσία του Xylella fastidiosa, ωστόσο ο κίνδυνος εισαγωγής του εν λόγω βακτηρίου στη χώρα μας, από φυτά που προέρχονται από περιοχές της Ένωσης στις οποίες έχει ήδη εντοπισθεί ο επιβλαβής αυτός οργανισμός, παραμένει ιδιαίτερα αυξημένος.

Η διατήρηση της Χώρας μας απαλλαγμένης από το επικίνδυνο βακτήριο είναι θέμα Εθνικής Σημασίας και Ύψιστου Δημοσίου Συμφέροντος.
Η λήψη προληπτικών μέτρων για την παρεμπόδιση εγκατάστασής του στη Χώρα μας αποτελεί τον αποτελεσματικότερο τρόπο αντιμετώπισης του. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται η χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού (φυταρίων, δενδρυλλίων και εμβολίων), η αντιμετώπιση των μυζητικών εντόμων καθώς και καλλιεργητικά μέτρα καταστροφής των ζιζανίωνξενιστών.


Συμπτώματα προσβολής σε πικροδάφνη

Επισημαίνουμε για κάθε εμπλεκόμενο την υποχρέωσή του
α. να γνωστοποιεί στις κατά τόπους φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες, οποιαδήποτε ύποπτη εμφάνιση επιβλαβών οργανισμών ή συμπτωμάτων (άρθρα 14 και 15 του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031), όπως χλωρώσεις, ξηράνσεις φύλλων και βλαστών και μάρανση, για τα παραπάνω αναφερόμενα φυτικά είδη.
β. να δηλώνει οποιαδήποτε ενδοκοινοτική απόκτηση πολλαπλασιαστικού υλικού που προορίζεται για εμπορία ή για ίδια χρήση.


Συμπτώματα προσβολής σε δένδρα ελιάς

Η Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Κυκλάδων ζητά  την άμεση ενημέρωση του Τμήματος Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, κατά περίπτωση, για το νομό Κυκλάδων στα τηλέφωνα 2281098844 - 45 και email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή των Τμημάτων Αγροτικής Οικονομίας των ΠΕ του νομού Κυκλάδων, για το νομό Δωδεκανήσου στο τηλέφωνο 22413-64926 και email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα