Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021 19:09

Η Φ. Αραμπατζή για τα προγράμματα που θα τρέξουν από Σεπτέμβριο

Το μέλλον του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα, βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή με παραγωγικούς φορείς, κτηνοτρόφους και αγρότες στα Ιωάννινα.

Η Ελλάδα, επισήμανε η κυρία Αραμπατζή, έχει μια ιστορική ευκαιρία σε σχέση με τον αγροδιατροφικό τομέα, διότι μετά από 36 χρόνια κλείνει με θετικό εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης των εξαγωγών σε φρούτα και λαχανικά αλλά και στην αύξηση της ζήτησης φέτας διεθνώς.

Η υφυπουργός ανέφερε πως η χώρα, έχει εξασφαλίσει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να δοθούν χρήματα για να τρέξει γρήγορα το πρόγραμμα που έχει να κάνει με τη γενετική βελτίωση, με την αναδιάρθρωση, με την ενδυνάμωση της κτηνοτροφίας. Παράλληλα υπογράμμισε, ότι εκτός από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι από το Ταμείο Ανάκαμμψης και τα χρήματα από την νέα ΚΑΠ, υπάρχει και η πολιτική βούληση που μεταφράζεται σε συγκεκριμένο νομοθετικό έργο.

Προσέθεσε ότι το νομοθετικό έργο έχει να κάνει με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και υπενθύμισε τον νόμο για τις ελληνοποιήσεις και όλη την αυστηροποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα το περσυνό και το φετινό Πάσχα, «τα οποία έχουν οδηγήσει στην αύξηση της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος της τάξεως του 20% τουλάχιστον, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα». Το νομοθετικό έργο περιλαμβάνει βοήθεια των κτηνοτρόφων, αναφορικά με την βελτίωση των εγκαταστάσεων τους.

«Έρχεται σε λίγες μέρες στη διαβούλευση, το νομοσχέδιο για τις σταυλικές εγκαταστάσεις, που έρχεται ουσιαστικά να ελαφρύνει τη διαδικασία αδειοδότησης, νομιμοποίησης και επέκτασης των πρόχειρων καταλυμάτων τα οποία είναι και η μερίδα του λέοντος των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων», σημείωσε η υφυπουργός.

Κατά τις συζητήσεις που είχε η κυρία Αραμπατζή με τους κτηνοτρόφους, τους αγρότες και τις αγρότισσες, είπε ότι «από τον Σεπτέμβριο θα τρέξουν τα προγράμματα της μεταβατικής περιόδου του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, σχέδια βελτίωσης, νέοι Αγρότες» και προσέθεσε:

«Από τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης, ήταν η μείωση των φορολογικών συντελεστών και κυρίως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Με όλο αυτό το μείγμα θεωρώ, ότι προοιωνίζεται καλή απαρχή επιχειρηματικής επιβίωσης της αγροτικής δραστηριότητας στο σύνολο της χώρας».

Η υφυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση για τις συναντήσεις που είχε, ειδικά με γυναίκες κτηνοτρόφους/αγρότισσες και την αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων και γραμματέα της Ένωσης Κτηνοτρόφων Ηπείρου, Μυρτώ Λύκα, ενώ οι δηλώσεις της έγιναν από μία κτηνοτροφική μονάδα στην Καστρίτσα.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα