Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021 16:55

Παυλώνια: Το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο δέντρο που υπόσχεται καλό εισόδημα (Βίντεο)

Παυλώνια ή Paulownia, το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο δέντρο στον πλανήτη που κατακτά την ελληνική γη, υπόσχεται άριστης ποιότητας ξυλεία και καλό εισόδημα. Είναι το φυτό με τα τεράστια φύλλα σε σχήμα καρδιάς, που φτάνει σε ύψος τα 15 μέτρα, αναπτύσσεται ταχύτατα, θεωρείται οικολογικό αλλά και προσοδοφόρο για εκείνους που θα το καλλιεργήσουν.

Το αποκαλούν δέντρο του μέλλοντος. Παράγει ανθεκτικό ξύλο, το οποίο είναι πολύ ελαφρύ, δεν σαπίζει, έχει πολύ καλές μονωτικές και θερμικές ιδιότητες, δεν στρεβλώνει, ούτε παραμορφώνεται και δεν σκίζεται κατά το κάρφωμα, ενώ έχει μεγάλη αντοχή στη φωτιά και στη συρρίκνωση, είναι περιζήτητο στην επιπλοποιεία και την οικοδομή, ενώ η καλλιέργεια συμβάλλει και στην μελισσοκομία, με την παραγωγή εξαιρετικού μελιού. 

Σε αυτό το δέντρο έχουν επενδύσει ο τεχνολόγος γεωπόνος Δημήτρης Σκιάς και ο εισαγωγέας φυτών Γιάννης Μπίθας, με στόχο την παραγωγή ποιοτικής ξυλείας. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν, το ανθεκτικό και ευκατέργαστο ξύλο της παυλώνιας αποδίδει τα μέγιστα στους επενδυτές.

Η εν λόγω καλλιέργεια δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική και δεν έχει υπερβολικό κόστος (υπολογίζεται έως 2.000 ευρώ το πολύ ανά στρέμμα). Όμως απαιτεί αναμονή, καθώς η κοπή των δέντρων γίνεται 8 χρόνια μετά τη φύτευσή τους. Ωστόσο το φυτό αναβλαστάνει και από το ίδιο ριζικό σύστημα μπορεί κάποιος να έχεις πολλές κοπές κατά τη διάρκεια της ζωής του, 7 με 8 συνήθως κατά τη διάρκεια της ζωής του χωρίς να γίνει επαναφύτευση. Η διάρκεια ζωής του φτάνει τα 90 χρόνια. Στην 8ετία κάθε δέντρο δίνει περίπου ένα κυβικό ξύλου. Αν είναι καλής ποιότητας, η τιμή του ξεπερνά τα 250 ευρώ το κυβικό. «Χρειάζεται να περιμένεις για εισόδημα και να έχεις μεράκι» σημειώνει ο κ. Σκιάς, τονίζοντας τα πολλά και σημαντικά οφέλη της συγκεκριμένης καλλιέργειας

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΕΩΣ ΤΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ

Από την παυλώνια δεν πετάς τίποτα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί:

- Ως ξυλεία σε οικοδομικές εργασίες (μονώσεις, δοκάρια στέγης, πόρτες, παράθυρα, πατώματα, ταβάνια, σάουνες, λυόμενα σπίτια, επένδυση εσωτερικών τοίχων)
- Για έπιπλα, στόρια, παλέτες κ.ά.
- Στην ξυλογλυπτική, στην κατασκευή μουσικών οργάνων, ιστιοσανίδων, κ.λπ.
- Ως ξυλώδης βιομάζα (πέλλετ, μπριγκέτες) για φούρνους, θερμοκήπια, σόμπες, κ.ά.
- Ως μελιτοφόρο φυτό στη μελισσοκομία, τη φαρμακοβιομηχανία και την αρωματοποιία: Ανθίζει από το πρώτο έτος. Στις αρχές της Άνοιξης, για έναν με ενάμιση μήνα, τα μωβ λουλούδια της παυλώνιας αναδύουν ένα άρωμα μεταξύ βανίλιας, πούδρας και αμυγδάλου
- Στην κτηνοτροφία: τα φύλλα της αποτελούν ζωοτροφή
- Ως διακοσμητικό δέντρο σε πάρκα. Είναι ιδιαίτερα σκιερό
- Για αναδάσωση. Σημαντική είναι η συμβολή του στην απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα και στην απελευθέρωση οξυγόνου.
«Δέντρο πετρελαιοπηγή» το αποκαλεί ο κ. Σκιάς «γιατί, μέσω της κυτταρίνης της, δίνει τη βιοαιθανόλη, το καύσιμο του μέλλοντος, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Είναι θησαυρός για το περιβάλλον».

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Το φυτό προσαρμόζεται εύκολα σχεδόν σε όλους τους τύπους εδαφών και κλιματολογικών συνθηκών με αντοχές σε θερμοκρασίες, αναλόγως την ποικιλία, από -25 έως και +45 βαθμούς κελσίου. Προτιμώνται τα καλά στραγγιζόμενα εδάφη, που δεν είναι βαλτώδη αλλά ούτε και πετρώδη.

Η προετοιμασία του εδάφους απαιτεί βαθύ όργωμα για μαλακό χώμα. Αν δεν είναι εφικτή η είσοδος μεγάλου τρακτέρ στο χωράφι, ο καλλιεργητής μπορεί να ανοίξει τρύπες (βάθους 60 εκ. και διαμέτρου 35-40 εκ.) με κοχλία.

Η φύτευση γίνεται σε ευθείες γραμμές με αποστάσεις 4Χ4 ή 4Χ5, ενώ απαραίτητη είναι η άρδευση καθώς το φυτό έχει μεγάλη ανάγκη σε νερό ιδίως τα πρώτα χρόνια. Καλό είναι επίσης η καλλιέργεια να περιφραχθεί, για προστασία από τα φυλλοφάγα ζώα.

Τον Φεβρουάριο προστίθεται λίγο λίπασμα, συνήθως σκευάσματα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, ενώ απαραίτητος είναι και ο καθαρισμός από τα ζιζάνια.

Η διαμόρφωση του δέντρου γίνεται από το πρώτο καλλιεργητικό έτος και μετά, αφού εγκλιματιστεί το φυτό στο περιβάλλον και ενισχυθεί το ριζικό του σύστημα.

Εάν σκοπός είναι η παραγωγή ξύλου ποιότητας, φυτεύονται 50-60 φυτά στο στρέμμα, ενώ εάν η καλλιέργεια προορίζεται για παραγωγή βιομάζας, τότε η φύτευση είναι πιο πυκνή, 80 - 100 φυτά ανά στρέμμα.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην επιλογή των φυτών. Ο κ. Σκιάς συνιστά πιστοποιημένα, με χώμα (όχι γυμνόριζα), από εγκεκριμένο κέντρο καλλιέργειας. Π.χ. μη πιστοποιημένες ποικιλίες μπορεί να δημιουργήσουν παράπλευρο κορμό, που θα εμποδίσει την καλή παραγωγή.

Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες παυλώνιας, του δέντρου που έρχεται από την Ασία. Η Cot2, υβρίδιο που δημιουργήθηκε στην Ισπανία, έχει την ταχύτερη ανάπτυξη και θεωρείται ότι δίνει καλύτερης ποιότητας ξύλο.

Πρώτη στην καλλιέργεια παυλώνιας παγκοσμίως είναι η Ιαπωνία με 2.500.000 εκτάρια. Μάλιστα, η χώρα εισάγει κιόλας ξυλεία από το ίδιο δέντρο, για να καλύψει τις ανάγκες της.

Στην Ελλάδα παρατηρείται σημαντική τάση προς τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, επισημαίνουν ο κ. Μπίθας και ο κ. Σκιάς, οι οποίοι προτείνουν την συγκεκριμένη ποικιλία Paulownia COT2 (Cotevisa), η οποία είναι δοκιμασμένη στα ελληνικά εδάφη.

Όπως τονίζουν, η διάθεση του προϊόντος στην αγορά είναι βέβαιη, καθώς η χώρα μας εισάγει σχεδόν όλη την ξυλεία που χρειάζεται.

Paulownia

They call it the tree of the future. The plant with the huge leaves in the shape of a heart, which reaches a height of 20 meters, grows rapidly and it is considered ecological and profitable for those who will cultivate it. It produces light and very durable
wood, which is in demand from the construction and furniture to the manufacture of musical instruments. We find its wood very often in many objects, such as windsurfing, etc., while its cultivation also contributes to beekeeping, with the production of
excellent honey.

Δείτε τις σχετικές εκπομπές Εύφορη Γη:

-------------------------

Διαβάστε εξίσου ενδιαφέροντα θέματα στο περιοδικό Εύφορη Γη #15 που κυκλοφορεί στα περίπτερα.

Τώρα η Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

 

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα