Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021 11:30

Β. Στουρνάρας: Στήριξη από την πολιτεία θέλει ο Ισπανός αγρότης, εκπαίδευση ζητά ο Έλληνας

Ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις για το προφίλ των αγροτών έκανε ο επ. καθηγητής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δρ Βασίλειος Στουρνάρας, κατά την ομιλία του στο 7ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Ιουνίου στην Καλαμάτα.

Στο πλαίσιο του έργου «Sustainolive – Καινοτόμες προσεγγίσεις για την προώθηση της αειφορίας των ελαιώνων στη Μεσόγειο», συμπληρώθηκε, όπως είπε, ερωτηματολόγιο από τους συμμετέχοντες. Στόχος ο εντοπισμός των εμποδίων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αγρότες κατά την εφαρμογή Αειφόρων Τεχνολογικών Λύσεων.

Σύμφωνα με τις βασικές απαντήσεις:

-Οι νεότεροι αγρότες είχαν λιγότερα εμπόδια στην εφαρμογή ΑΤΛ
-Τα άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο είχαν περισσότερα εμπόδια στην εφαρμογή ΑΤΛ
-Οι γυναίκες αντιμετώπισαν περισσότερα εμπόδια στην εφαρμογή ΑΤΛ

Επίσης, από το ίδιο ερωτηματολόγιο προέκυψε ότι οι Ισπανοί αγρότες θέτουν ως πρώτο ζητούμενο τη μεγαλύτερη υποστήριξη από την πολιτεία ενώ οι Έλληνες αγρότες το πρώτο που ζητούν είναι περισσότερη εκπαίδευση:  
«Βρήκαμε σημαντικές διαφορές στον τρόπο με τον οποίο οι Ισπανοί και οι Έλληνες ερωτηθέντες εκτιμούν τον παράγοντα “υποστήριξη από την πολιτεία” και τον παράγοντα “έλλειψη εκπαίδευσης” μολονότι και οι δυο θεωρούν και τους δύο παράγοντες ως εμπόδιο. Ο Ισπανός αγρότης ισχυρίζεται ότι θέλει περισσότερη υποστήριξη από την πολιτεία, ενώ ο Έλληνας αγρότης πιστεύει ότι χρειάζεται περισσότερη εκπαίδευση».

Στην ομιλία του κ. Στουρνάρας παρουσίασε το έργο «Sustainolive», όπου συμμετέχουν 22 εταίροι από 5 μεσογειακές χώρες. Από την Ελλάδα παίρνουν μέρος, με πειραματικούς ελαιώνες: ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, μέσω του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (επιστημονικά υπεύθυνος ο Δρ Γεώργιος Κουμπούρης), ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας (υπεύθυνος ο Μιχάλης Αντωνόπουλος) και η Ομάδα Παραγωγών Ελαιόλαδου Νηλέας (υπεύθυνος ο Γεώργιος Κόκκινος).
Συντονιστής της δράσης είναι ο Dr. Roberto García Ruiz από το Πανεπιστήμιο της Χαέν (Ισπανία). Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 2.032.862 ευρώ και διάρκεια τέσσερα έτη (έναρξη 1/6/2021 λήξη 31-5-2023).

Μαρία Νίκα

Τώρα η Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα