Στο πλαίσιο του έργου «Sustainolive – Καινοτόμες προσεγγίσεις για την προώθηση της αειφορίας των ελαιώνων στη Μεσόγειο», συμπληρώθηκε, όπως είπε, ερωτηματολόγιο από τους συμμετέχοντες. Στόχος ο εντοπισμός των εμποδίων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αγρότες κατά την εφαρμογή Αειφόρων Τεχνολογικών Λύσεων.
Σύμφωνα με τις βασικές απαντήσεις:
-Οι νεότεροι αγρότες είχαν λιγότερα εμπόδια στην εφαρμογή ΑΤΛ
-Τα άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο είχαν περισσότερα εμπόδια στην εφαρμογή ΑΤΛ
-Οι γυναίκες αντιμετώπισαν περισσότερα εμπόδια στην εφαρμογή ΑΤΛ
Επίσης, από το ίδιο ερωτηματολόγιο προέκυψε ότι οι Ισπανοί αγρότες θέτουν ως πρώτο ζητούμενο τη μεγαλύτερη υποστήριξη από την πολιτεία ενώ οι Έλληνες αγρότες το πρώτο που ζητούν είναι περισσότερη εκπαίδευση:
«Βρήκαμε σημαντικές διαφορές στον τρόπο με τον οποίο οι Ισπανοί και οι Έλληνες ερωτηθέντες εκτιμούν τον παράγοντα “υποστήριξη από την πολιτεία” και τον παράγοντα “έλλειψη εκπαίδευσης” μολονότι και οι δυο θεωρούν και τους δύο παράγοντες ως εμπόδιο. Ο Ισπανός αγρότης ισχυρίζεται ότι θέλει περισσότερη υποστήριξη από την πολιτεία, ενώ ο Έλληνας αγρότης πιστεύει ότι χρειάζεται περισσότερη εκπαίδευση».
Στην ομιλία του κ. Στουρνάρας παρουσίασε το έργο «Sustainolive», όπου συμμετέχουν 22 εταίροι από 5 μεσογειακές χώρες. Από την Ελλάδα παίρνουν μέρος, με πειραματικούς ελαιώνες: ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, μέσω του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (επιστημονικά υπεύθυνος ο Δρ Γεώργιος Κουμπούρης), ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας (υπεύθυνος ο Μιχάλης Αντωνόπουλος) και η Ομάδα Παραγωγών Ελαιόλαδου Νηλέας (υπεύθυνος ο Γεώργιος Κόκκινος).
Συντονιστής της δράσης είναι ο Dr. Roberto García Ruiz από το Πανεπιστήμιο της Χαέν (Ισπανία). Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 2.032.862 ευρώ και διάρκεια τέσσερα έτη (έναρξη 1/6/2021 λήξη 31-5-2023).
Μαρία Νίκα