Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021 12:33

Xylella: «Όταν το κακό χτυπάει την πόρτα του γείτονα… »

Xylella: «Όταν το κακό χτυπάει την πόρτα του γείτονα… »

Η Κορωνέικη και η Καλαμών είναι οι πλέον ευαίσθητες ποικιλίες ελιάς στο καταστρεπτικό βακτήριο της Xylella, επισήμανε ο γεωπόνος-ιολόγος φυτών Δημήτρης Δήμου κατά την ομιλία του στο 7ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς το Σαββατοκύριακο στην Καλαμάτα.

Αναφερόμενος στο «σύνδρομο ταχείας κατάρρευσης της ελιάς» (Xylella Fastidiosa) εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανησυχητικός κάνοντας λόγο για «εφιάλτη» συνιστώντας εξαιρετική προσοχή γιατί, όπως είπε, «όταν το κακό χτυπάει την πόρτα του γείτονα…».
Ο κ. Δήμου άνοιξε την ομιλία του παρουσιάζοντας ένα σοκαριστικό βίντεο με κατεστραμμένους ελαιώνες από την περιοχή της Νότιας Ιταλίας, την οποία είχε επισκεφθεί το 2018. Εκεί τα ξεραμένα δέντρα εκριζώθηκαν ή κόπηκαν για ξυλεία. «Μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή. Φανταστείτε ότι τα ελαιοτριβεία της περιοχής έκλεισαν» σχολίασε χαρακτηριστικά.
Και πώς έφτασε το βακτήριο από την Κίνα στην Ιταλία; Από ανθοκομικά φυτά που η χώρα εισήγαγε από την Κόστα Ρίκα, λένε οι Ιταλοί. Γι’ αυτό ο κ. Δήμου συνέστησε μεγάλη προσοχή και έλεγχο στις πύλες εισόδου της χώρας, στην προκειμένη περίπτωση ιδίως στα λιμάνια της Πάτρας, της Κέρκυρας και της Ηγουμενίτσας.
Όμως το επικίνδυνο φυτοπαθογόνο βακτήριο, που μέχρι τώρα έχει εξαπλωθεί σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Νότια Γαλλία, δεν προσβάλλει μόνο ελιές αλλά περισσότερα από 300 είδη φυτών, ανάμεσά τους αμπέλια, ροδακινιές κ.ά. Το φυτό δεν μπορεί να τραβήξει νερό και ξεραίνεται.
Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα βακτήριο με το οποίο θα ζήσουμε καθώς δεν πρόκειται να εξαλειφθεί. Και έκλεισε με κάτι πιο αισιόδοξο: Οι Ιταλοί ανακάλυψαν ότι η ποικιλία ελιάς Leccino ναι μεν μολύνεται από την Xylella αλλά συνεχίζει να ζει, καθώς είναι πιο ανθεκτική. Έτσι στην Ιταλία έχουν αρχίσει να φυτεύουν Leccino…

Μαρία Νίκα

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022