Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2021 12:37

Η βροχή ξεδίψασε τα αμπέλια, αλλά η υγρασία θέλει προσοχή

Σε ετοιμότητα για πιθανή ανάπτυξη ασθενειών εξαιτίας του συνδυασμού ζέστης - βροχής βρίσκονται αυτές τις μέρες οι οινοποιοί, αν και το νερό, όπως λένε, ήταν ευεργετικό για τα αμπέλια.

«Χρειάζεται προσοχή. Είμαστε σε επιφυλακή με ψεκασμούς που έγιναν πριν και μετά τη βροχή» σημείωσε στην Εύφορη Γη ο οινοποιός Κωνσταντίνος Ψαρούλης, από τη Βασιλάδα Μεσσηνίας.

«Η βροχή ήταν καλή, ξεδίψασαν τα αμπέλια, αλλά από την άλλη δημιουργείται κίνδυνος για την ανάπτυξη μυκητών» πρόσθεσε ο κ. Ψαρούλης αναφερόμενος στον περονόσπορο, το ωίδιο, τον βοτρύτη, αλλά και την ευδεμίδα (το ευρωπαϊκό σκουλήκι των σταφυλιών που προκαλεί τον βοτρύτη).
Τα σταφύλια βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης και όσον αφορά την παραγωγή ο κ. Ψαρούλης έκανε λόγο για καλή χρονιά. Γύρω στις 15 Αυγούστου ετοιμάζεται για την πρώιμη συγκομιδή ενώ θα ακολουθήσει η δεύτερη στα τέλη Σεπτέμβρη.

Ξεβλάστωμα για αερισμό
Καλό ξεβλάστωμα ώστε το αμπέλι να αερίζεται σωστά και να στεγνώνει εύκολα και γρήγορα συνιστά ο οινοποιός Δημήτρης Παναγιωτόπουλος από τον Πύργο Τριφυλίας, ο οποίος παράγει αποκλειστικά βιολογικά κρασιά.


«Μέχρι τώρα όλα καλά, τα αμπέλια είναι σε στάδιο που έχουν δεχθεί την απαραίτητη προστασία με ψεκασμούς. Εμείς στη βιολογική καλλιέργεια δεν έχουμε και πολλές επιλογές, μόνο χαλκό και θειάφι».
Χαρακτήρισε δε καλή τη βροχή, που αν ήταν και λίγο περισσότερη θα έκανε καλό στα αμπέλια, και μίλησε για αναμενόμενη αύξηση παραγωγής φέτος. «Πάμε πολύ καλά, το μικροκλίμα της περιοχής εδώ βοηθάει».

Ζημιές από τον παγετό στη Νεμέα

Στη Νεμέα, ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Ηλίας Μάζος μας μίλησε για ζημιές από τον παγετό του περασμένου Απριλίου στα οινοστάφυλα, όπως και στην κορινθιακή σταφίδα.

Στα οινοστάφυλα η παραγωγή ναι μεν αναμένεται μεγαλύτερη από πέρυσι, ωστόσο, όπως ανέφερε, θα ήταν περισσότερη εάν τα αμπέλια δεν είχαν χτυπηθεί από τον παγετό. Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ βρίσκεται στην περιοχή για εκτιμήσεις.
Σχετικά με τις βροχές των ημερών και τον κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών: «Αυτές τις μέρες ψιχαλίζει. Όμως είναι καλύτερα να ρίξει ένα καλό νερό παρά αυτό το λίγο λίγο συνέχεια. Γίνονται οι απαραίτητοι ψεκασμοί. Εδώ πρέπει να δράσουμε προληπτικά πριν εμφανιστεί η ασθένεια, γιατί αν εμφανιστεί θα είναι αργά».

Μαρία Νίκα

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση Εύφορη Γη εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα