Δευτέρα, 07 Ιουνίου 2021 18:20

Απόψεις για τη νέα ΚΑΠ: «Να γίνει βιώσιμος ο μικρός μεσογειακός ελαιώνας» ζητά ο πρόεδρος του Νηλέα

Την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες του ελληνικού μεσογειακού ελαιώνα στο πλαίσιο του «πρασινίσματος» της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, επισημαίνει ο Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Νηλέας» από τη Χώρα Τριφυλίας.

«Πρέπει να κάνουμε βιώσιμο τον μικρό ελληνικό παραδοσιακό ελαιώνα που έχει πολλές ιδιαιτερότητες και δεν είναι εφικτό να συναγωνιστεί σε καμία περίπτωση τους μεγάλους ελαιώνες με τη βιομηχανοποιημένη παραγωγή και το φθηνό κόστος καλλιέργειας» σημείωσε μιλώντας στην Εύφορη Γη ο κ. Κόκκινος.
«Η ελαιοκαλλιέργεια στην Ελλάδα έχει σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα. Ένας παραγωγός μπορεί να έχει διάσπαρτα 15 μικρά χωράφια, σε 15 διαφορετικά σημεία του ορίζοντα. Και αυτός μικρός παραγωγός θεωρείται, γιατί έχει αυξημένο κόστος καλλιέργειας. Αυτό στη χώρα μας είναι πολύ συνηθισμένο και χρειάζεται να ληφθεί υπόψη. Πρέπει να στηρίξουμε το ελληνικό ελαιοκομικό μοντέλο».
Μία από τις σχετικές προτάσεις του Γιώργου Κόκκινου είναι να συνδεθεί το αγροτικό με το τουριστικό προϊόν, όπου αυτό είναι δυνατό. Επίσης, με την κτηνοτροφία, τη γαστρονομία, το περιβάλλον. «Ο ελληνικός μεσογειακός ελαιώνας έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, είναι συνδεδεμένος με το οικοσύστημα, συνυπάρχει αρμονικά με το γενικότερο τοπίο, δεν έχουν γίνει βίαιες επεμβάσεις, εκεί που σταματάει ο ελαιώνας ξεκινάει το δασάκι. Υπάρχει μια αισθητική».

Μαρία Νίκα

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα