Πέμπτη, 03 Ιουνίου 2021 18:02

Τι μέτρησε για ζημιά ο ΕΛΓΑ από παγετούς και χαλάζι στη Μεσσηνία - Τι να περιμένουν οι παραγωγοί

Ότι έχει καταγράψει ως ζημιά στη Μεσσηνία ο ΕΛΓΑ περιλαμβάνει ανακοίνωση του βουλευτή Μεσσηνίας Ι. Λαμπρόπουλου, ο οποίος ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο. Το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα αναφορικά με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Μεσσηνία μέσα στο 2021, αναφέρονται τα εξής:

  • Για τον παγετό της 17-18ης Φεβρουαρίου 2021 στη Δ.Ε. Μεσσήνης ζημιώθηκε και δηλώθηκε σχετικά μικρή έκταση του συνόλου της καλλιέργειας πατάτας. Οι εκτιμήσεις έχουν περατωθεί περίπου πριν ένα μήνα και η παραγωγή έχει ήδη συγκομιστεί. Σε λίγα κτήματα που δεν προστατεύθηκαν από την τεχνητή βροχή καταγράφηκε υψηλή ζημιά, τα περισσότερα όμως υπέστησαν μεσαίες ή μικρές ζημιές.
  • Για την χαλαζόπτωση της 31ης Μαρτίου 2021 στην περιοχή Μαραθούπολης Γαργαλιάνων υπεβλήθησαν 35 δηλώσεις ζημίας και δηλώθηκαν περίπου 100 στρ. πατάτας, 7 στρ. καρπούζι και 15 στρ. διάφορα λαχανικά. Οι ανωτέρω δηλώσεις έχουν ήδη εκτιμηθεί και οι ζημίες ποικίλουν ανάλογα την ένταση του χαλαζιού.

Στις ελαιοκαλλιέργειες οι οποίες βρίσκονταν σε μη ασφαλιστικά καλυπτόμενο στάδιο (προανθικό), οι ζημιές εκτιμάται -σε πρώτο χρόνο- ότι δεν θα είναι σοβαρές.

Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη των καλλιεργείων ελιάς παρακολουθείται από την υπηρεσία και θα εξετασθεί η δυνατότητα ένταξής τους σε προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (Κ.Ο.Ε.)

  • Για τον παγετό της 9-11ης Απριλίου στο Δ. Τριφυλίας υπεβλήθησαν 48 δηλώσεις ζημιάς, όπου δηλώθηκαν κυρίως καλλιέργειες σταφίδας και σταφύλια λοιπών ποικιλιών, με ζημιές μεσαίου εύρους. Οι εκτιμήσεις θα ξεκινήσουν εντός του Ιουνίου, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα της διαμορφωθείσας ζημιάς.

            Για τις αναφερόμενες ασφαλιστικά καλυπτόμενες ζημιές τα πορίσματα εκτίμησης θα συνταχθούν και θα κοινοποιηθούν μετά την υποβολή της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας και την παραλαβή του αρχείου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα