Παρασκευή, 28 Μαϊος 2021 09:15

"Φιέστα" η επίσκεψη του προέδρου του ΕΛΓΑ στην Αργολίδα λέει ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος της περιοχής

"Φιέστα" χαρακτηρίζει την επίσκεψη του προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου στα χωράφια της περιοχής ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Αργολίδας. Με σχετική ανακοίνωση μάλιστα σημειώνει πως η επίσκεψη δεν είχε γίνει γνωστή νωρίτερα για να παραστούν εκπρόσωποι του συλλόγου.

Όπως αναφέρεται, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, περιόδευσε σε χωριά της  Αργολίδας, για να δει ιδίοις όμασι τις καταστροφές στην παραγωγή από τους παγετούς του προηγούμενου διαστήματος. Ως Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Αργολίδας, έχουμε στείλει δελτία τύπου και έχουμε πραγματοποιήσει δύο παραστάσεις διαμαρτυρίας στην ΠΕ Αργολίδας.

Για τα όσα ανέφερε ο κ. Λυκουρέντζος, σσημειώνονται τα παρακάτω στην ανακοίνωση του συλλόγου:

- Για τις ζημιές στις Κλημεντίνες λόγω ελαιοκυττάρωσης, θα μελετηθεί από τον ΕΛΓΑ, ώστε να ενταχθεί στην λίστα αποζημιώσεων. Δηλαδή, ΜΗΔΕΝ αποζημίωση για φέτος. Το αίτημα να συμπεριλαμβάνεται η ελαιοκυττάρωση στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, είναι χρόνιο καθολικό αίτημα των συναδέλφων αγροτών αλλά και του Συλλόγου Γεωπόνων της ΠΕ Αργολίδας (έχει αποστείλει εμπεριστατωμένη μελέτη στον ΕΛΓΑ που την έχει ακόμη στο συρτάρι), χωρίς όμως αύξηση των κομίστρων

- Για τις ζημιές σε πυρηνόκαρπα, παρατήρησε ότι υπάρχει ζημιά από 60 έως 100%. Όταν έγινε η αναγγελία από την Περιφερειακή διοίκηση του ΕΛΓΑ,  υπήρχε αποτροπή δηλώσεων στα πυρηνόκαρπα αφού έλεγαν ότι ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει για ζημιές στην ανθοφορία ή για ποικιλίες που ούτε καν άνθισαν. Έτσι μια σειρά παραγωγοί, κάτω από την πληρωμή της δήλωσης (10 λεπτά το δέντρο), δεν έκαναν δηλώσεις. Πώς κύριε Λυκουρέντζο, θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί; Ποιόν να πιστέψουμε, εσάς ή την περιφερειακή ηγεσία του ΕΛΓΑ;

- Για τις ζημιές στα πορτοκάλια από το παγετό του Φεβρουαρίου, δεν είπε λέξη. Ο ΕΛΓΑ, δεν έκανε αναγγελία, με το αιτιολογικό, ότι έπρεπε τα πορτοκάλια να είχαν συγκομιστεί. Σε μια χρονιά δύσκολη, με αργές κοπές, ήταν φυσιολογικό ότι πολλά κτήματα να μείνουν πίσω.

- Για τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και τα οικονομικά του, είπε ότι είναι δύσκολη η οικονομική κατάσταση του ΕΛΓΑ.

Αναφέρεται ακόμα πως ο ΕΛΓΑ χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις εισφορές των αγροτοκτηνοτρόφων με 170 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Επίσης, όπως προφανώς θα γνωρίζει ο κ. Λυκουρέντζος, τα τελευταία δέκα χρόνια, καμιά κυβέρνηση δεν έχει επιδοτήσει τον ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως προβλεπόταν, με 20% κρατική συμμετοχή επί της ασφαλιστικής εισφοράς των αγροτών στον προϋπολογισμό του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Κι εκτιμούν πως "Άρα ετοιμάζουν αυξήσεις στα κόμιστρα, που θα μας καλέσουν να ξαναβάλουμε το χέρι στην τσέπη".

 

Αναφερόμενοι οι εκπρόσωποι του συλλόγου στους παραγωγούς, τονίζουν πως "Με τα ευχολόγια και τον καλό τον λόγο, δεν πήραμε ποτέ τίποτα. Αντιθέτως χάσαμε. Η επίσκεψη του Προέδρου του ΕΛΓΑ, πιο πολύ θύμιζε φιέστα και δημόσιες σχέσεις, παρά δεσμεύσεις και λύσεις στα πολλά προβλήματα από τις ζημιές που έχουμε. Μόνο με αγωνιστική ετοιμότητα και στο δρόμο του αγώνα, μπορούμε να διεκδικήσουμε και να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας. Με την οργάνωση στον Σύλλογο και τον συντονισμό με τους άλλους".

Διεκδικούν:

- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που να αποζημιώνει στο 100% την πραγματική ζημιά στην παραγωγή, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από καιρικά φαινόμενα, νόσους, άγρια ζώα.

- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος. Μείωση του κόστους παραγωγής. Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους. Φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών".

Σημειώνεται κλείνοντας η η ανακοίνωση της επίσκεψης. "Ίσως, δεν ήθελε να ακουστεί η φωνή του οργανωμένου αγροτικού κινήματος στην Αργολίδα. Όπως επίσης, ότι δεν καλεστήκαμε στη σύσκεψη στην ΠΕ, για να καταθέσουμε τα αιτήματά μας".

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα