Κυριακή, 23 Μαϊος 2021 11:05

Ντομάτα: Ανησυχία για την καστανή ρυτίδωση

Ιδιαίτερη προσοχή στην καστανή ρυτίδωση της ντομάτας συνιστά ιδίως αυτή την εποχή ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος.

Ο εξαιρετικά μολυσματικός ιός που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες, όπως μείωση της ανθοφορίας και της καρπόδεσης και κατά συνέπεια της παραγωγής από 30 έως 60%!
Για τη μείωση της εξάπλωσης η πρόληψη έχει μεγάλη σημασία. «Να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα υγιεινής και τα καλλιεργητικά για να μειώσουμε τα μολύσματα. Η δε ένταση των συμπτωμάτων αυξάνεται με τις υψηλές θερμοκρασίες» επισημαίνει ο κ. Παρασκευόπουλος.

Απαιτείται έλεγχος από το σπόρο μέχρι το φυτοϋγειονομικό διαβατήριο, xρήση υγιών φυτάριων στη μεταφύτευση, συχνή απολύμανση των εργαλείων, πλύσιμο χεριών με σαπούνι και καλό ξέβγαλμα πριν από κάθε επαφή με τα φυτά, χρήση φόρμας, γαντιών και ειδικών παπουτσιών. Επίσης, μείωση, κατά το δυνατό, της μετακίνησης των εργατών μεταξύ των διαφόρων τομέων της επιχείρησης.

Όσο για τα βασικά συμπτώματα της ασθένειας: Στους καρπούς παρουσιάζονται κίτρινες-καστανές περιοχές και ρυτίδωση, παραμόρφωση και ανομοιόμορφη ωρίμανση.

«Οι παραγωγοί έχουν μάθει πλέον να ζουν με την ίωση, ωστόσο υπάρχει ανησυχία, καθώς ο ιός προκαλεί υποβάθμιση της ποιότητας, αύξηση του κόστους καλλιέργειας και μείωση της παραγωγής» παρατηρεί ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας.

Μ.Ν.

Ακολουθήστε μας:

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα