Παρασκευή, 14 Μαϊος 2021 18:48

Αναδιάρθρωση των συκεώνων μέσω του ταμείου ανάκαμψης εξήγγειλε ο γεν. γραμματέας ΥπΑΑΤ

Την αναδιάρθρωση των συκεώνων μέσω του ταμείου ανάκαμψης εξήγγειλε από τη Μεσσηνία ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, κατά την επίσκεψή του στον νομό και σε συνάντησή του με τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Στάθη Αναστασόπουλο. 

Η ανακοίνωση της περιφερειακής ενότητας Μεσσηνίας έχει ως εξής:

"Τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κωνσταντίνο Μπαγινέτα υποδέχθηκε σήμερα, 14 Μαΐου, στο γραφείο του ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος. Ο Γεν. Γραμματέας  βρέθηκε στη Μεσσηνία ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης για την εκδήλωση της μάχης της Καλαμάτας.

Στη συνάντηση αυτή παρευρέθηκαν ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, η θεματική Αντιπεριφερειάρχης Άννα Καλογεροπούλου, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Αργύρης Μαστοράκης και ο Δ/ντης ΔΑΟΚ Μεσσηνίας Κυριάκος Σκούλικας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε τον Γεν. Γραμματέα για θέματα που απασχολούν το νομό και σχετίζονται με τα εγγειοβελτιωτικά έργα, το ΓΟΕΒ Παμίσου, τις γεωτρήσεις αλλά και τα μεγάλα έργα, όπως το Φιλιατρινό φράγμα για το οποίο ζήτησε από το Γεν. Γραμματέα την επίσπευση της υλοποίησης των δικτύων, ενώ για το Μιναγιώτικο φράγμα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι δρομολογείται από το Υπουργείο η κατασκευή του. Περαιτέρω ο Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε την υποστήριξη του Υπουργείου για την ωρίμανση έργων ΓΟΕΒ, την ολοκλήρωση του αναδασμού Αγίου Γεωργίου στο Δώριο καθώς επίσης ενημέρωσε και για το νέο αναδασμό του έχει ξεκινήσει ο Δήμος Οιχαλίας σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της ΠΕ Μεσσηνίας. Για την πληρέστερη ενημέρωση του κ. Μπαγινέτα ο Αντιπεριφερειάρχης του παρέδωσε και σχετικό υπόμνημα, το οποίο περιελάμβανε όλες τις εγγειοβελτιωτικές υποδομές, ανέλυε τα προβλήματα και περιείχε συγκεκριμένες προτάσεις.

Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας ενημέρωσε τον κ. Γενικό Γραμματέα και τον Βουλευτή κ. Χρυσομάλλη, για θέματα υλοποίησης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στη περιοχή ευθύνης της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, που περιλαμβάνουν Σχέδια Βελτίωσης, Νέοι Γεωργοί, Ανάπτυξη Μικρών Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων (μέτρο 6.3),  στήριξη για νέες συμμετοχές σε συστήματα ποιότητας (μέτρο 3.1), για τις επενδύσεις στην μεταποίηση (μέτρο 4.2), αλλά και για το αυξημένο ενδιαφέρον για το μέτρο 4.1.2 σχέδια βελτίωσης για εξοικονόμηση νερού άρδευσης, που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο. Επιπλέον ανάφερε προβλήματα ρευστότητας που παρατηρούνται κατά την υλοποίηση των επενδύσεων των σχεδίων βελτίωσης  και ο κ. Γενικός Γραμματέας επεσήμανε την δυνατότητα τραπεζικής χρηματοδότησης με εκχώρηση της επιδότησης για την ομαλότερη και ταχύτερη υλοποίηση των επενδύσεων.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε τυποποιητήριο πατάτας και ελαιολάδου, ενώ αργότερα βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις της ΣΥΚΙΚΗ. Εκεί αφού επισκέφθηκαν φυτώριο και είχαν συνεργασία με τα στελέχη της συκικής, ο Γεν. Γραμματέας εξήγγειλε την ένταξη του προγράμματος αναδιάρθρωσης συκεώνων στο Ταμείο ανάκαμψης, με τον Αντιπεριφερειάρχη να αναφέρει ότι η Περιφέρεια υποστηρίζει το σχέδιο αυτό και επιπλέον προωθεί την κατασκευή αρδευτικών έργων, μέσω λιμνοδεξαμενών με τα αντίστοιχα αρδευτικά δίκτυα για την άρδευση, μεταξύ άλλων και των συκεώνων.

Ακολούθως επισκέφθηκαν θερμοκηπιακές καλλιέργειες στην Τριφυλία, που υλοποιήθηκαν μέσω σχεδίων βελτίωσης, τα οποία ανέρχονται σε συνολική δαπάνη 5,5 εκ. ευρώ στην περιοχή αυτή.  Τελευταίο σημείο επίσκεψης αποτέλεσαν καλλιέργειες υπαίθριου πρώιμου καρπουζιού, όπου γίνεται αυτή την περίοδο η συγκομιδή του."

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα