Κυριακή, 16 Μαϊος 2021 12:27

Οι τρεις εχθροί της ελιάς αυτή την εποχή - Πώς να προλάβουμε

Πυρηνοτρήτης, βαμβακάδα, ρυγχίτης. Οι τρεις εχθροί της ελιάς αυτή την εποχή.

Πυρηνοτρήτης και βαμβακάδα έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους ενώ ο ρυγχίτης ακολουθεί, όπως επισημαίνει στην «Εύφορη Γη» ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος.

Ο πυρηνοτρήτης εκτός από τα φύλλα (το χειμώνα), την άνοιξη προσβάλλει τα άνθη στις όψιμες περιοχές και τον καρπό στις πρώιμες. Στην καρπόδεση προχωράει μέχρι τον πυρήνα και τον καταστρέφει, εξ ου και η ονομασία «πυρηνοτρήτης». Η ελιά
μαυρίζει και πέφτει ή μπορεί να παραμείνει μαυρισμένη στο δέντρο. «Χρειάζεται προσοχή από τη στιγμή που θα γίνει η καρπόδεση. Σε συνεργασία με γεωπόνο, κάνουμε έλεγχο, με ανάρτηση παγίδων, ώστε να ψεκάσουμε εάν έχουμε πληθυσμό» συμβουλεύει ο κ. Παρασκευόπουλος.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η βαμβακάδα (ψύλλα της ελιάς), ενώ στο παρελθόν δεν αποτελούσε πρόβλημα, πλέον χρειάζεται αντιμετώπιση. Αιτία οι υπερβολικοί ψεκασμοί με εντομοκτόνα που έχουν προκαλέσει ζημιά στην ωφέλιμη πανίδα η οποία καταπολεμούσε με φυσικό τρόπο την ασθένεια. Ο κ. Παρασκευόπουλος συνιστά στους καλλιεργητές να μην πηγαίνουν βιαστικά στον ψεκασμό. «Με σωστό ψιλοκάθαρο, καλό αερισμό και λήψη καλλιεργητικών μέτρων, διευκολύνουμε τη δραστηριότητα των ωφέλιμων εντόμων που βρίσκονται στα δέντρα και κάνουν ζημιά στη βαμβακάδα».

Όσο για τον ρυγχίτη, εμφανίζεται Μάιο με Ιούνιο αφού σχηματιστούν οι καρποί. Μικρό σκαθάρι με μεγάλο ρύγχος, κεραμιδί χρώματος, τρώει από τα μικρά καρπίδια. Και εδώ χρειάζεται παρακολούθηση και «τινάγματα» τα πρωινά στους ελαιώνες. «Τινάζουμε έναν κλάδο σε μια λεκάνη ή τούλι. Εάν σε 10-15 τινάγματα ο μέσος όρος των ακμαίων του ρυγχίτη είναι πάνω από 2, τότε πρέπει να ψεκάσουμε» σημειώνει ο κ. Παρασκευόπουλος.

Μαρία Νίκα

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα