Τρίτη, 11 Μαϊος 2021 17:49

Συνεργασία Ελλάδας και Πορτογαλίας στον τομέα ιχθυοκαλλιεργειών και ιχθυηρών

Η περαιτέρω ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας στην Ελλάδα και η αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης αποτέλεσαν σημαντικό σημείο στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού, με τον πορτογάλο υπουργό Θαλασσίων Θεμάτων Ricardo Serrao Santos και τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Διεθνοποίησης Eurico Brilhante Dias, με τη συμμετοχή της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινής Αραμπατζή.

Συζητήθηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας των δύο χωρών σε ζητήματα αλιείας, θέματα που αφορούν την επανεξέταση της υφιστάμενης Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ), ζητήματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο των Υπουργών Αλιείας στη Λισσαβόνα, τον Ιούνιο, τη διμερή συνεργασία σε θέματα Υδατοκαλλιεργειών, κυρίως σε τεχνολογία και εξοπλισμό, καθώς και τις εξαγωγές κονσερβοποιημένων και επεξεργασμένων ιχθυηρών.

Ο κ. Λιβανός τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια των εξαγωγών με προϊόντα ασύγκριτης γεύσης, ποιότητας και διατροφικής ασφάλειας στην Ε.Ε και ότι διαθέτει ανεπτυγμένη τεχνογνωσία και τεχνολογία όσον αφορά τη θαλάσσια υδατοκαλλιέργεια. Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών σε αλιευτικά προϊόντα.

Αναδείχθηκε ακόμα η ανάγκη στενότερης συνεργασίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους λαούς των δύο χωρών. Κάλεσε, επίσης, τον πορτογάλο υπουργό Θαλασσίων Θεμάτων να προσυπογράψει την κοινή πρωτοβουλία της Ελλάδος και άλλων χωρών μελών της Ε.Ε για μια δικαιότερη και αντικειμενικότερη σήμανση προϊόντων.

Τέλος, ευχαρίστησε τους Πορτογάλους υπουργούς για την αποδοχή της ελληνικής πρότασης σχετική με την αναθεώρηση του Κανονισμού Ελέγχου για την παράκτια αλιεία μικρής κλίμακας.

Η υφυπουργός Φωτεινή Αραμπατζή αναφέρθηκε στην προσπάθεια του υπουργείου για τη διευθέτηση του θαλάσσιου χωροταξικού της χώρας (νομιμοποίηση ΠΟΑΥ), που θα εκπέμψει κλίμα εμπιστοσύνης προς τις επιχειρήσεις του κλάδου και την προσέλκυση νέων επενδύσεων και έκανε αναφορά στο σχεδιασμό ενός ειδικού προγράμματος εκσυγχρονισμού, ψηφιοποίησης και ανάπτυξης των μονάδων Ιχθυοκαλλιέργειας με νέα προϊόντα και νέες αγορές με την υποστήριξη των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ειδικά για τον Τομέα των Υδατοκαλλιεργειών.

Επισημάνθηκε ακόμα η ιδιαίτερη βαρύτητα, που δίνει η χώρα στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας των ιχθυοαποθεμάτων, τονίζοντας μεταξύ άλλων το Μνημόνιο Συνεργασίας με την «ΕΝΑΛΕΙΑ» και τους αλιείς για τον καθαρισμό των θαλασσών από το πλαστικό.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα