Πέμπτη, 29 Απριλίου 2021 13:08

Έγγραφες δεσμεύσεις για την άμεση αποζημίωσή ζητούν 9 αγροτικοί σύλλογοι Πέλλας και Ημαθίας

Κοινή επιστολή, με την οποία ζητούν έγγραφες δεσμεύσεις για την άμεση αποζημίωσή τους από τους επαναλαμβανόμενους παγετούς και τη χαλαζόπτωση, που προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στις δενδρώδεις καλλιέργειές τους, απέστειλαν οι εκπρόσωποι εννέα αγροτικών συλλόγων των νομών Πέλλας και Ημαθίας στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό και στον επικεφαλής του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο.

   Στην επιστολή τους επαναλαμβάνουν την ολική, όπως υποστηρίζουν, ζημιά που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους και υπογραμμίζουν την ανησυχία τους για την επόμενη ημέρα. Στα αιτήματά τους συμπεριλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- τα εξής: άμεση αποζημίωση στο 100% της ζημίας σε όλες τις δενδρώδεις καλλιέργειες που επλήγησαν ανεξάρτητα από το βλαστικό στάδιο που βρίσκονταν, καθώς και σε όλες τις αροτραίες καλλιέργειες και κηπευτικών, αλλά και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος με τη μορφή προκαταβολής στο 50% της ασφαλιζόμενης αξίας ανά καλλιέργεια, βάσει της δήλωσης ζημίας (στρεμματικά) και όχι με τη δήλωση ΟΣΔΕ 2021, που αποτελεί μία χρονοβόρα διαδικασία.

   Ζητούν αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, «πάγωμα» των οφειλών των αγροτών για το τρέχον έτος 2021 προς -μεταξύ άλλων- ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιο, τράπεζες και δήμους, απαλλαγή από τα εκτιμητικά τέλη υπέρ ΕΛΓΑ και συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών των πληγέντων αγροτών προς ΕΛΓΑ με την εξόφληση των αποζημιώσεων που θα δοθούν. Παράλληλα, ζητούν άμεση στελέχωση του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ με εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να ανταποκριθεί στην καταστροφή που έπληξε τους νομούς Πέλλας και Ημαθίας.

   Την επιστολή υπογράφουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ημαθίας, Γεωργών Βέροιας, «ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ», Ροδοχωρίου, Σκύδρας, Μεσημέρι-Έδεσσας, «ΟΜΟΝΟΙΑ» και Κρύα Βρύση, το Σωματείο Βιοκαλλιεργητών Πέλλας και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Πέλλας «ΕΝΟΤΗΤΑ».

ΑΠΕ ΜΠΕ

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα