Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021 20:12

Μειωμένη παραγωγή ροδάκινων και βερίκοκων στην Ουγγαρία - Ευκαιρία ελληνικών εξαγωγών

Ενημερωτικό έγγραφο σχετικά με τη μειωμένη παραγωγή σε βερίκοκα και ροδάκινα,  κοινοποιήθηκε από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Βουδαπέστη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Μέσω του εγγράφου τονίζεται ότι "Έλληνες παραγωγοί και εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις, θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν προς όφελός τους την μειωμένη ουγγρική παραγωγή και να εξάγουν με μεγαλύτερη δυναμικότητα τα ελληνικά ροδάκινα και βερίκοκα”.

Στο έγγραφo αναφέρονται αναλυτικά  τα εξής: 

"ΘΕΜΑ: Μειωμένη παραγωγή ροδάκινων & βερίκοκων στην Ουγγαρία – Ευκαιρία για Έλληνες εξαγωγείς.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου Φρούτων και Λαχανικών Ουγγαρίας (FruitVeB), κ. Péter Kelemen, το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας παραγωγής βερίκοκων και ροδάκινων, καταστράφηκε από τον πρόσφατο (αρχές Απριλίου) παγετό, που έπληξε τη χώρα. Απέφυγε να αναφερθεί στο πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές των συγκεκριμένων φρούτων στην ουγγρική αγορά, τονίζοντας ότι αυτές (οι τιμές) επηρεάζονται τόσο από εγχώριους όσο και από διεθνείς παράγοντες (διεθνή αγορά, ισοτιμίες νομισμάτων, αγροτική παραγωγή ξένων κρατών, κλπ.). Συμπλήρωσε ότι οι αντίξοες καιρικές συνθήκες θα επηρεάσουν αρνητικά και την εγχώρια παραγωγή κερασιών, μήλων και αχλαδιών.
Οι ελληνικές εξαγωγές του κωδικού της συνδυασμένης ονοματολογίας 0809 (βερίκοκα, κεράσια, ροδάκινα) στην Ουγγαρία, σημειώνουν αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια. Από €491 χιλ. το 2017, ξεπέρασαν τα €3,2 εκ. το 2020, σημειώνοντας αύξηση 555%. Πιο αναλυτικά, αυξητική τάση ακολουθούν οι εξαγωγές των κωδικών:
- Σ.Ο. 080910 (βερίκοκα), που το 2020 άγγιξαν σε αξία τις €88 χιλ. (από μόλις €1.820 το 2018), και
- Σ.Ο. 080930 (ροδάκινα και νεκταρίνια), που το 2020 ξεπέρασαν σε αξία τα €1,6 εκ. (από €460 χιλ. το 2017), σημειώνοντας αύξηση 269%.
Έλληνες παραγωγοί και εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις, θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν προς όφελός τους την μειωμένη ουγγρική παραγωγή και να εξάγουν με μεγαλύτερη δυναμικότητα τα ελληνικά ροδάκινα και βερίκοκα. Το Γραφείο μας παραμένει στη διάθεση των Ελλήνων παραγωγών και εξαγωγών και δύναται να τους προωθήσει καταλόγους με στοιχεία επικοινωνίας ουγγρικών εισαγωγικών εταιρειών φρούτων. Καθώς και να τους συνδράμει στην εξαγωγική τους προσπάθεια. Οι παραγωγικοί και κλαδικοί φορείς της Ελλάδας, παρακαλούνται όπως προωθήσουν την ανωτέρω πληροφόρηση στα μέλη τους."

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα