Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018 13:22

Ελαιόλαδο και ελιές Καλαμάτας στο χαρτοφυλάκιο του Ινδού υπουργού Γεωργίας (video, photos)

Ελαιόλαδο και ελιές Καλαμάτας στο χαρτοφυλάκιο του Ινδού υπουργού Γεωργίας (video, photos)

Με αισιοδοξία για αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης -όπως του ελαιολάδου και της ελιάς Καλαμάτας- στην Ινδία τα επόμενα χρόνια, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα στη Μεσσηνία ο Ινδός υπουργός Γεωργίας Gajendra Singh Shekhawat, συνοδευόμενος από τον Έλληνα υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου και τον αν. υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, μεταξύ άλλων.

Ο Ινδός υπουργός από τη μεριά του τόνισε ωστόσο πως οι Ινδοί επιλέγουν πιο οικονομικά λάδια από τα δικά μας ελαιόλαδα. Ωστόσο κατανοεί την ανάγκη πως θα πρέπει να επιλέγονται υγιεινά προϊόντα, όπως το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας, και από τη μεριά του θα ενημερώσει για το προϊόν στη χώρα του, στην οποία πρέπει να σημειωθεί πως είναι αρκετά υψηλοί οι δασμοί για τα εισαγόμενα προϊόντα.

Βασιζόμενος μάλιστα στην αναφορά του υπεύθυνου επιχειρησιακής ανάπτυξης της Agrovim Κων. Πεϊμανίδη, πως στόχος είναι το ένα κουταλάκι του γλυκού που καταναλώνουν ετησίως οι Ινδοί, να γίνει μια κουταλιά της σούπας, σχολίασε πως  αν πράγματι γίνει κάτι τέτοιο, τότε η παραγωγή του ελαιολάδου στην Ελλάδα θα χρειαστεί να αυξηθεί πολλαπλά, επειδή κάθε 6 ανθρώπους στον πλανήτη, ο ένας είναι Ινδός. Ετσι, «αν οι Ινδοί αρχίσουν να καταναλώνουν ελαιόλαδο σαν του Έλληνες, τότε οι Έλληνες δεν θα έχουν ελαιόλαδο για δική τους κατανάλωση» είπε χαρακτηριστικά. Άρα, όπως είπε, καθώς η Ινδική οικονομία ανθεί, ο πληθυσμός στην μεσαία τάξη, στην ανώτερη μεσαία τάξη και στην υψηλότερη τάξη αυξάνεται κάθε χρόνο, άρα και η ζήτηση του ελαιολάδου.

Από τη μεριά του ο κ. Αποστόλου τόνισε πως ήδη τα ελληνικά προϊόντα έχουν μια σημαντική αποδοχή στην Ινδική κοινωνία και πιστεύει πως ειδικά το ελαιόλαδο και η ελιά Καλαμάτας είναι περιπτώσεις χαρακτηριστικές και αποτελούν τη «σημαία» στις γεωγραφικές ενδείξεις και τις επιδιώξεις για τις εξαγωγές μας. Ήδη όπως είπε, συζητήθηκε με τον υπουργό της Ινδίας πώς το έλλειμμα που υπάρχει στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων μπορεί να βελτιωθεί. Και επειδή η Ινδία τόνισε, κοιτάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη χώρα μας ιδιαίτερα. Αναμένεται άλλωστε και η επίσκεψη του προέδρου της Ινδίας στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα  και ο κ. Αποστόλου εκτιμά πως αυτές οι επισκέψεις θα έχουν ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα, μετά μάλιστα και από αυτή την επιτόπια αποτίμηση του υπουργού Γεωργίας.

Από τη μεριά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, που συμμετείχε μεταξύ άλλων στην αντιπροσωπεία, τόνισε ότι στόχος είναι το άνοιγμα νέων αγορών αλλά και η βελτίωση του παραγωγικού μας μοντέλου. Πάνω σε αυτό μάλιστα τόνισε πως συζητείται η δημιουργία ενός παρατηρητηρίου ελαιολάδου με τη βοήθεια του ΤΕΙ Καλαμάτας και ήδη υπάρχει συνεννόηση για ειδικό πρόγραμμα της Γενικής γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας για την ενίσχυση των επιστημονικών χαρακτηριστικών της παραγωγής.  

Στόχος είπε είναι να πείσουμε μεγάλες αγορές με μεσαίες τάξεις που είναι πολλαπλάσιες του Ευρωπαϊκού πληθυσμού και η Ινδία, του 1,2 δισ. πληθυσμού, εκτιμά πως είναι προνομιακός στόχος.

Ο κ. Πεϊμανίδης, εκπροσωπώντας την Agrovim της οικογένειας Γυφτέα, νωρίτερα στάθηκε ιδιαίτερα στις ιδιότητες του δικού μας ελαιολάδου, τονίζοντας την υψηλή περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες και τα οφέλη που έχει στην υγεία. Αναφέρθηκε επίσης στις σύγχρονες πρακτικές της επιχείρησης καθώς και σε όλη τη διαδικασία της παραγωγής από το χωράφι μέχρι τη συσκευασία.

Με γευσιγνωσία ελαιολάδου ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους στην εν λόγω εταιρεία ο Ινδός υπουργός και η συνοδεία του.

Κέλλυ Δημητρούλια

Δείτε το βίντεο:

 {yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=8NT3_UMBoOs}

View the embedded image gallery online at:
https://eforigi.com.gr/news/agri/item/2262-indos#sigProId9a82d06954

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022