Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2021 11:35

Ροδάκινα και βερίκοκα: Δύσκολα τα πράγματα για πολλούς παραγωγούς στην Ημαθία μετά τον χιονιά

Δύσκολα είναι τα πράγματα για πολλούς παραγωγούς στον νομό Ημαθίας, καθώς μεγάλες ζημιές σε πολλές καλλιέργειες προκάλεσε ο χιονιάς της «Μήδειας», με συνέπεια να καούν τα άνθη σε νεκταρινιές, ροδακινιές, δαμασκηνιές και και βερικοκιές.

Ο ισχυρός παγετός που σημειώθηκε από 13 έως 18 Φεβρουαρίου, με θερμοκρασίες που κυμάνθηκαν από -5 έως -10 βαθμούς Κελσίου, είχε ως αποτέλεσμα σημαντικά προβλήματα στην ανθοφορία των εν λόγω καλλιεργειών ενώ κάποιες από αυτές καταστράφηκαν ακόμη και ολοκληρωτικά.

Υψηλά ποσοστά ζημιάς, έως και 100% σε ορισμένες ποικιλίες, διαπιστώνουν γεωπόνοι και παραγωγοί. Βέβαια, όπως σημείωσε στην «Εύφορη Γη» η προϊσταμένη του υποκαταστήματος Βέροιας του ΕΛΓΑ, Μαρία Παππά, σύμφωνα με τον κανονισμό, αποζημιώνονται μόνο οι πληγείσες ποικιλίες, που ήταν σε πλήρη ανθοφορία. Και αυτές δεν προκύπτει σύμφωνα με την υπηρεσία να είναι πολλές.

Για καταστροφή σε ποσοστό 100% στις πρώιμες ποικιλίες που ήταν σε ανθοφορία, κάνει λόγο ο ιδιώτης γεωπόνος Θωμάς Βαφείδης. «Στις περιοχές που κινούμαι, από Ημαθία, Πιερία μέχρι και Λάρισα, η ζημιά, στις πρώιμες ποικιλίες που ήταν σε ανθοφορία, είναι 100%. Τα κτήματα δεν θα βγάλουν τίποτα. Μιλάμε κυρίως για ροδάκινα και βερίκοκα. Επίσης, πολλές ποικιλίες που δεν ήταν ανθισμένες, έχουν πτώση οφθαλμών».

Τις φωτογραφίες του ρεπορτάζ μάς έστειλε ο παραγωγός Σωτήρης Τσέλιος από την περιοχή Πεδινή του Τριλόφου Ημαθίας, όπου καλλιεργεί νεκταρινιές ποικιλίας Έρλι Μπόμπα. Όπως σημειώνει ο ίδιος, παρότι μια μέρα πριν από την κακοκαιρία παρείχε στην καλλιέργειά του την ανάλογη φροντίδα για προστασία (ψεκασμό με σκευάσματα που προστατεύουν από το στρες και βοηθούν στην αποκατάσταση) η ζημιά είναι σημαντική.

Η κ. Παππά από τη μεριά του ΕΛΓΑ, σημειώνει ειδικότερα: «Σύμφωνα με τον κανονισμό καλύπτονται οι ανθισμένες ποικιλίες, που ήταν όμως ελάχιστες. Σε κάποια δέντρα δείχνουν αρκετά σημαντικές οι ζημιές, περισσότερο όμως ζημιωμένα φαίνεται να είναι όσα ήταν σχεδόν σε πλήρη άνθιση. Παρατηρούνται κάποιες ζημιές και σε άλλες ποικιλίες, οι οποίες όμως δεν ήταν σε καλυπτόμενο στάδιο, δηλαδή είχαν κλειστό μπουμπούκι. Αυτό δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ. Τα παρακολουθούμε, δεν ξέρουμε τι ποσοστό ζημιάς θα βγάλουν με την πρόοδο του χρόνου και της ανθοφορίας».

Διαβάστε και άλλα παρόμοια θέματα στο περιοδικό Εύφορη Γη που κυκλοφορεί αυτήν την Παρασκευή, 12 Μαρτίου, στα περίπτερα.

Από το ρεπορτάζ της Μαρίας Νίκα για το περιοδικό Εύφορη Γη

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα