Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021 14:22

Τα κόκκινα αγροτικά δάνεια στο επίκεντρο της συζήτησης Χρυσομάλλη - Σταϊκούρα

Αναλυτική συζήτηση για το ζήτημα των αγροτικών δανείων της πρώην Αγροτικής Τράπεζας είχε ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, με αφορμή τις πρόσφατες διαμαρτυρίες αγροτών για τις οικονομικές απαιτήσεις που εγείρουν δικηγορικά γραφεία, εξ ονόματος των funds που αγόρασαν τα δάνεια τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Χρυσομάλλη, ο υπουργός ανέλυσε διεξοδικά στον Μεσσήνιο βουλευτή το ζήτημα της αγοράς των αγροτικών κόκκινων δανείων. Αυτά ανήκουν σε δύο κατηγορίες, όσα από την πρώην Αγροτική Τράπεζα ανήκουν σήμερα στον «εκκαθαριστή» της και όσα από την πρώην Αγροτική Τράπεζα πέρασαν στην Τράπεζα Πειραιώς και από αυτή πωλήθηκαν στις εταιρίες απαιτήσεων (funds). Όπως τόνισε χαρακτηριστικά στον Μίλτο Χρυσομάλλη, δεν υπάρχει, δυστυχώς, κανένα περιθώριο παρέμβασης του κράτους τόσο προς τον εκκαθαριστή, που διέπεται από συγκεκριμένες αρχές όπως έχει καθορίσει η Τράπεζα της Ελλάδος, όσο και στο τρόπο λειτουργίας και τις απαιτήσεις των funds, πέρα απ’ όσα προβλέπονται ήδη στους νόμους 4354/2015 και 4389/2016 και στον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών της Τράπεζας της Ελλάδος, που αποτελεί και τον θεσμικό φορέα που εποπτεύει τη λειτουργία των funds, καθώς αποτελούν ιδιωτικούς οργανισμούς.

Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τo 2015 να επιτρέψει την πώληση των κόκκινων δανείων των τραπεζών στα funds, με μια πρόχειρη νομοθέτηση χωρίς να διασφαλίσει ειδικές κατηγορίες δανείων, όπως αυτά των αγροτών της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, αλλά και χωρίς να υιοθετήσει μια βελτιωμένη εκδοχή του αντίστοιχου κυπριακού νόμου 169/2015, οδήγησε στη σημερινή κατάσταση και στα μηδενικά περιθώρια κρατικής παρέμβασης.

«Δυστυχώς, ο Υπουργός Οικονομικών μου έκανε σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο κρατικής παρέμβασης στον εκκαθαριστή της πρώην Αγροτικής Τράπεζας αλλά και στον τρόπο που διαχειρίζονται τα funds τα κόκκινα δάνεια που αγόρασαν από τις τράπεζες, καθώς αυτά αποτελούν ιδιωτικούς οργανισμούς. Και αυτό αποτελεί ακόμα μια «επιτυχία» της κυβέρνησης της πρώτης φοράς Αριστερά, που απέδειξε στην πράξη πόσο πολύ ενδιαφέρεται για τον αγροτικό κόσμο και τα δάνεια του. Η Κυβέρνηση της ΝΔ το 2006 φρόντισε να απαγορεύσει νομοθετικά τα πανωτόκια, αλλά τότε η απαγόρευση αφορούσε μια κρατικά ελεγχόμενη τράπεζα. Πλέον, η δυνατότητα αυτή δεν υπάρχει. Σε κάθε όμως περίπτωση οφείλουν τα funds να φροντίσουν να μην επιβαρύνουν περαιτέρω με τις απαιτήσεις τους τη θέση του κάθε δανειολήπτη, όπως ορίζει η νομοθεσία», δήλωσε ο Μίλτος Χρυσομάλλης.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα