Πέμπτη, 12 Απριλίου 2018 10:16

Πλησιάζει η αντιπυρική περίοδος - Απαγόρευση φωτιάς και προληπτικοί καθαρισμοί

Τα προληπτικά μέτρα για την αντιπυρική περίοδο ανακοινώθηκαν από τον δήμο Ευρώτα, με στόχο να μην εκδηλωθούν πυρκαγιές στην περιοχή.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι κατά την αντιπυρική περίοδο, δηλαδή από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς στους ανοιχτούς χώρους, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας για πρόκληση πυρκαγιάς. Η απαγόρευση ισχύει τόσο για τις δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις εκτός οικισμών, όσο και για τα οικόπεδα και λοιπούς ακάλυπτους χώρους εντός ορίων οικισμών.

Επίσης, μέχρι την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού που συνηθίζεται αυτή την εποχή. Δηλαδή να συνεκτιμούν τους κλιματολογικούς παράγοντες (π.χ. ύπαρξη ισχυρών ανέμων σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες κ.α.) και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς, πριν προβούν σε ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, είναι υποχρεωμένοι το αργότερο έως τις 15-05-2018, να καθαρίσουν τους χώρους αυτούς (αποψίλωση και απομάκρυνση βλάστησης, απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της), καθώς και να λάβουν κάθε άλλο κατά περίπτωση μέτρο που αποβλέπει στην αποφυγή και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, ο δήμος θα προβαίνει στον καθαρισμό των χώρων και θα εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Επίσης στην ανακοίνωση, καλούνται οι ιδιοκτήτες ή εκμεταλλευτές παρόδιων ακινήτων (οικόπεδα και αγροτεμάχια) να προβούν άμεσα στην κοπή κλαδιών δέντρων ή θάμνων που εξέχουν στο οδικό δίκτυο, γιατί παρεμποδίζουν τη διέλευση πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς, τις εργασίες συντήρησης του οδικού δικτύου και γενικότερα για την ασφάλεια των συγκοινωνιών.

Σε αντίθετη περίπτωση, όσον αφορά το δημοτικό οδικό δίκτυο, ο δήμος θα προβαίνει στις ενέργειες και τα πρόστιμα που προβλέπονται από το άρθρο 8 του κανονισμού καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Για το αγροτικό οδικό δίκτυο, αρμόδια είναι τα κατά τόπους δασαρχεία.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα