Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2021 11:30

Σημαντικά ζητήματα του πρωτογενή τομέα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στη συνάντηση Π. Νίκα με τον υπΑΑΤ Σπ. Λιβανό

Σημαντικά ζητήματα του πρωτογενή τομέα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στη συνάντηση Π. Νίκα με τον υπΑΑΤ Σπ. Λιβανό

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών στην Αργολίδα, αλλά και στην Κορινθία τέθηκε, στη συνάντηση που είχε χτες, Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό.

Σημειώνεται ότι για το συγκεκριμένο θέμα, όπως δήλωσε ο υπουργός στον περιφερειάρχη, είναι ενήμερος και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει δώσει κατεύθυνση να υπάρξει θετική αντιμετώπιση από την πλευρά της πολιτείας.

Η σύσκεψη, την οποία ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας  χαρακτήρισε μακρά και δημιουργική, έγινε παρουσία του υφυπουργού Γιάννη Οικονόμου και των γενικών γραμματέων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Στρατάκου και Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κώστα Μπαγινέτα.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ, ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ, ΛΕΜΟΝΙΑ

Στο πλαίσιο αυτής της οδηγίας του πρωθυπουργού, σημείωσε ο περιφερειάρχης μετά τη συνάντηση, έχει ήδη φύγει θετική εισήγηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς το υπουργείο Οικονομικών, όσον αφορά την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών πορτοκαλιών ναβαλίνας και μανταρινιών κλημεντίνας, οι οποίοι έχουν υποστεί ζημιά, είτε από ασθένειες όσον αφορά τα μανταρίνια, είτε από αδυναμία διάθεσης όσον αφορά τα πορτοκάλια.

Θετικά αντιμετωπίζεται επίσης, συνέχισε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, και το θέμα της κοινωνικής απόσυρσης πορτοκαλιών και μανταρινιών για κάλυψη αναγκών ιδρυμάτων κ.α. Ωστόσο, ο υπουργός του μετέφερε ότι αυτό θα πρέπει προηγουμένως οι οργανώσεις παραγωγών να στείλουν σχετικές εισηγήσεις προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κάτι που θα επιμεληθεί η Π.Ε. Αργολίδας όπως διαβεβαίωσε ο περιφερειάρχης.

Εξ άλλου, όσον αφορά τα λεμόνια στην Κορινθία, για τα οποία υπάρχουν επίσης προβλήματα διάθεσης, αυτό φαίνεται ότι οφείλεται στην εισαγωγή λεμονιών από την Τουρκία με χαμηλές τιμές και στον περιφερειάρχη Π. Νίκα μεταφέρθηκε ότι εφόσον τεκμηριωθεί η ζημιά των παραγωγών, το υπουργείο είναι διαθέσιμο να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα.

 

ΓΟΕΒ ΚΑΙ ΤΟΕΒ

Ο περιφερειάρχης, εξ άλλου, έθεσε στον υπουργό τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ΓΟΕΒ και οι ΤΟΕΒ, ως πηγή των οποίων το υπουργείο εντοπίζει το θέμα της ενέργειας, το οποίο θα λυθεί σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ, με τη χρήση φωτοβολταϊκών ενδεχομένως.

Ο υπουργός, πάντως, μετέφερε στον Π. Νίκα ότι το υπουργείο του αναμένει ιδέες και προτάσεις από την πλευρά και της Περιφέρειας για την καλύτερη αναδιοργάνωση των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, τις οποίες ο περιφερειάρχης δεσμεύθηκε ότι θα αποστείλει.

 

ΕΓΓΕΙΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ Κ.Α.

Στη σημερινή συνάντηση, επίσης, συμφωνήθηκε ότι μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Μαρτίου θα γίνει συνάντηση, προκειμένου να εξεταστεί η πρόοδος στο θέμα των εγγειοβελτιωτικών έργων.

Η συνάντηση θα είναι σε υπηρεσιακό επίπεδο, παρουσία των χωρικών αντιπεριφερειαρχών και του αρμόδιου για θέματα εγγείων βελτιώσεων αντιπεριφερειάρχη.

Ο περιφερειάρχης ενημέρωσε παράλληλα τον υπουργό σχετικά με τη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τον πανεπιστημιακό καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα όσον αφορά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση, στη συνέχεια, δράσεων για τη συγκράτηση των ομβρίων, με μικρές λιμνοδεξαμενές. Ο υπουργός, δήλωσε ο περιφερειάρχης, συμφώνησε στον σχεδιασμό αυτόν, λέγοντας ότι τέτοια μικρά έργα θα πρέπει να γίνουν από τις Περιφέρειες.

Ενημέρωση επίσης είχε ο υπουργός από τον περιφερειάρχη και για τα εγγειοβελτιωτικά έργα και τη λιμνοδεξαμενή στο Τρίκορφο, του Δήμου Μεσσήνης, στη Μεσσηνία.

Εξ άλλου, στο πλαίσιο της συζήτησης όσον αφορά τα ζητήματα που έχουν προκύψει με την Αναπτυξιακή Πάρνωνα και ορισμένα επιχειρηματικά σχέδια, ο υπουργός δήλωσε στον περιφερειάρχη ότι θα γίνει κάθε προσπάθεια από την πλευρά του υπουργείου του για να υπάρξει νομική τακτοποίηση.

Τέλος, ο υπουργός διαβεβαίωσε τον περιφερειάρχη ότι το υπουργείο συναινεί απολύτως στην χρήση της λίμνης Τάκα ως υδατοδρομίου.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022