Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2021 18:06

Σπ. Λιβανός: "19,7 δισεκατομμύρια ευρώ θα έρθουν στη χώρα μας από την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική"

Τη σημασία που έχει στην ανάδειξη της αγροτικής πολιτικής ως σημαντικού πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας η ΚΑΠ και το Ταμείο Ανάκαμψης, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ.

"19,7 δισεκατομμύρια ευρώ θα έρθουν στη χώρα μας από την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που διαπραγματεύτηκε ο πρωθυπουργός για την επταετία" τόνισε ο κ. Λιβανός και σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση και το ΥΠΑΑΤ είναι ανοικτό σε προτάσεις. Τόνισε ότι στόχος είναι να επιδοτηθεί ο αγροτικός τομέας και οι καλλιέργειες, να αυξηθεί η παραγωγή και οι εξαγωγές μας αλλά και να επενδυθούν χρήματα σε υποδομές, στην κατάρτιση των αγροτών, στην καινοτομία και στην έξυπνη γεωργία.

"Εάν καταφέρουμε η επένδυση στις υποδομές να γίνει ορθολογικά και με αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών δίνοντας προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας, τότε θα έχουμε πετύχει. Αν καταναλωθούν τα χρήματα σε απλές επιχορηγήσεις τότε θα έχουμε αποτύχει, όπως έγινε στις προηγούμενες δεκαετίες. Σύμμαχός μας σε αυτήν την προσπάθεια είναι και το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω του οποίου οι επενδυτές θα μπορέσουν να πάρουν χρήματα για υποδομές, ευφυή γεωργία κλπ", είπε ο Υπουργός.

Καθοριστικό παράγοντα για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα ο κ. Λιβανός θεωρεί την ενίσχυση της αγροτικής κατάρτισης, στην οποία η Ελλάδα υστερεί έναντι των ευρωπαϊκών χωρών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το 97% των αγροτών μας δεν έχει λάβει καμία κατάρτιση. Αντίθετα, στην Ολλανδία, για παράδειγμα, όσοι έχουν αγροτική εκπαίδευση και κατάρτιση είναι 71%. Εκτίμηση του κ. Λιβανού είναι ότι πρέπει η Ελλάδα να ξανασχεδιάσει το ζήτημα της αγροτικής κατάρτισης και εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

Όπως αποκάλυψε ο ΥΠΑΑΤ, "το 25% των νέων που φοιτούν σε ΙΕΕΚ έχει ήδη τελειώσει κάποιο πανεπιστήμιο και επιστρέφουν στα ΙΕΕΚ για να συνδεθούν με την αγορά και να μπορέσουν να βρουν εργασία. Η ενίσχυση της εκπαίδευσης και κατάρτισης των αγροτών αποτελεί στοίχημα για το ΥΠΑΑΤ", είπε ο κ. Λιβανός και τόνισε ότι στο σχεδιασμό του είναι να γίνουν μονοετή η διετή προγράμματα εκπαίδευσης για αγρότες. Είπε ακόμη ότι η αγροτική οικονομία πρέπει να ενταχθεί και στα Επαγγελματικά Λύκεια αλλά και σε μικρότερες τάξεις ώστε να δημιουργηθεί μια κουλτούρα σύνδεσης του Έλληνα με τη διατροφή και το παραγόμενο προϊόν.

"Προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ, είναι η ανάδειξη, παγκοσμίως, του brand της «Ελληνικής Διατροφής", είπε ο Υπουργός: Όπως σημείωσε, η Ελλάδα έχει το προνόμιο να βγάζει στο εξωτερικό τα προϊόντα της, αλλά επιθυμεί αυτά να αποκτήσουν ταυτότητα και να εξάγονται σε μεγάλες ποσότητες ως τμήμα της υγιεινής διατροφής και ως ένα κομμάτι της παράδοσης και της ιστορίας μας.

«Η Ελλάδα έχει το προνόμιο να παράγει εξαιρετικά προϊόντα. Αυτά τα προϊόντα τα οποία πρέπει να αποκτήσουν ταυτότητα. Πρέπει να αποκτήσουν το branding της ελληνικής διατροφής. Έχουμε έναν πλούτο για να καταναλώσουμε οι ίδιοι αλλά και για τον καταναλώσουμε σε μεγάλες ποσότητες ως τμήμα της υγιεινής διατροφής αλλά και ως ένα κομμάτι του πολιτισμού μας, της παράδοσής μας και της ιστορίας μας, το οποίο οφείλουμε να συνδέσουμε με τον τουρισμό μας. Οι τουρίστες μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της ελληνικής διατροφής. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε εμείς πρώτοι από όλους, στις οικογένειές μας, στα σχολεία μας, ότι πρέπει να προτιμάμε τα ελληνικά προϊόντα, όχι από εθνικισμό, αλλά γιατί ποιοτικά είναι καλύτερα, Ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας που έχω την τιμή να υπηρετώ, είναι ουσιαστικά ο κινητήριος μοχλός για να ξεκινήσει σε άλλο επίπεδο η ελληνική οικονομία. Αλλά πρέπει να συνδεθεί με τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την πολιτική μας για την υγεία. Αν καταφέρουμε και δημιουργήσουμε αυτό το καινούργιο πλαίσιο εσωτερικά και κατόπιν εξωτερικά, πιστεύω μέσα σε λίγα χρόνια θα κάνουμε θαύματα», επισήμανε ο Υπουργός.

Όσον αφορά την πολιτική γης ο κ. Λιβανός είπε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα ώστε να μη τεμαχίζονται οι καλλιέργειες. Τάχθηκε υπέρ της προώθησης του «ελληνικού σήματος» και των οργανωμένων υδροπονικών καλλιεργειών με πιστοποίηση και τυποποίηση των προϊόντων που παράγονται αλλά και την αναγραφή των συστατικών που περιέχουν. Κι αυτό γιατί, όπως σημείωσε, τα συγκεκριμένα προϊόντα μπορούν να αποκτήσουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία αλλά είναι και πιο υγιεινά. «Πρέπει να βάλουμε κανόνες εκεί που δεν υπήρχαν και να ασκήσουμε έλεγχο εκεί που δεν ασκούσαμε αλλά και να χτίσουμε μια διαφορετική νοοτροπία στην κατανάλωσή μας», είπε χαρακτηριστικά ο ΥΠΑΑΤ.

Επισήμανε ακόμη την απουσία πολιτικής στο λάδι και τη συνέκρινε με την επιτυχημένη πολιτική στο κρασί. Εξέφρασε την αισιοδοξία του, ωστόσο, ότι μέσα στο επόμενο έτος θα υπάρχει πολιτική για το εξαιρετικής ποιότητας ελληνικό λάδι σημειώνοντας ότι «πρέπει να συνδέσουμε το brand του ελληνικού λαδιού με το brand της νέας Ελλάδας που χτίζεται». Πρόσθεσε επίσης, ότι πρέπει να βρούμε τους προωταθλητές στα ελληνικά προϊόντα και να επενδύσουμε πάνω σε αυτά

Όπως είπε ο ΥΠΑΑΤ, οφείλουμε να επανασυστήσουμε την ελληνική γεωργία στις πόλεις και να εξαλείψουμε το κοινωνικό φαινόμενο που υπήρχε παλιά, της σύγκρουσης ανάμεσα στους αστούς και στους αγρότες, που είχε ξεκινήσει με τα μπλόκα. «Πρέπει να επανατοποθετήσουμε για την οικονομία και την κοινωνία τον πρωτογενή τομέα και τον τομέα της μεταποίησης», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά στον κορωνοϊό ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι ο χειρισμός της πανδημίας από την ελληνική κυβέρνηση έχει προσδώσει αξιοπιστία στη χώρα και χαρακτήρισε ασφαλές το σχέδιο που έχει η χώρα για τους εμβολιασμούς. Εξέφρασε, δε, αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα βγει με τις λιγότερες απώλειες από αυτή τη λαίλαπα.

Αναφερόμενος στην περιοδεία στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα όπου συνόδευσε τον πρωθυπουργό είπε ότι διαπίστωσε ότι έχουν γίνει πράξη όσα είχε δεσμευθεί το κυβερνητικό κλιμάκιο που είχε επισκεφθεί την περιοχή μετά την καταστροφή και αυτό ενισχύει την αξιοπιστία του κράτους. «Η ελπίδα, παρά τις καταστροφές, ζωγραφίζεται στα πρόσωπα όλων όσων υπέστησαν αυτήν την ταλαιπωρία. Φυσικές καταστροφές θα έχουμε κι άλλες. Το θέμα είναι πώς θα μπορέσει να ανταπεξέλθει το κράτος. Σε επίπεδο αποκατάστασης υποδομών κι έργων έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες. Η στήριξη και η επιχορήγησή των πληγέντων ήταν άμεση. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, μέσω του ΕΛΓΑ, υπήρξε μια πρωτοφανής, γρήγορη διαδικασία. Οι πληγέντες πήραν το 100% της αποζημίωσης για τις καταστροφές που υπέστησαν σε λίγες εβδομάδες αφότου έγιναν, ενώ στο παρελθόν η αποκατάσταση ζημιών απαιτούσαν τουλάχιστον 3-4 χρόνια. Αυτό δίνει την αίσθηση στους κατοίκους ότι το κράτος ήταν εκεί και τους έχει αγκαλιάσει και με τη συνέχιση της βοήθειας που θα έχουν θα ξαναβγούν στο ξέφωτο της κανονικής ζωής», κατέληξε ο ΥΠΑΤ.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα