Τρίτη, 10 Απριλίου 2018 09:28

Επιτραπέζια ελιά: Ένα κορυφαίο προβιοτικό ελληνικό προϊόν «πρωταγωνιστής» στις εξαγωγές

"H επιτραπέζια ελιά έχει μέλλον το οποίο θα είναι πολύ μεγάλο και πολύ σπουδαίο, καθώς έχει τεράστια διατροφική αξία". Αυτό τονίζει Δρ Αθανάσιος Τσαυτάρης, με αφορμή το Διεθνές συνέδριο με θέμα «Επιτραπέζια ελιά: αναζητώντας την καινοτομία - ανακαλύπτοντας νέες τάσεις» διοργανώνει το Κέντρο Ελιάς «Κρίνος» - Perrotis College, από τις 24 έως τις 26 Μαΐου 2018, στις εγκαταστάσεις του Perrotis College, στο campus της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Ο κ. Τσαυτάρης, μίλησε στην «Εύφορη Γη» για το συνέδριο και το μέλλον της επιτραπέζιας ελιάς στην χώρα, έχοντας διατελέσει ομότ. καθηγητής ΑΠΘ, πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κοσμήτωρ Μεταπτυχιακής Σχολής, Κολλέγιο Περρωτής, Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

Οπως επισημαίνει, τα τελευταία χρόνια χάρις στις προόδους και της μεταγονιδιωματικής τεχνολογίας, αυτής δηλαδή που κατάφερε να μετρήσει πόσα φιλικά μικρόβια έχει πάνω το ανθρώπινο σώμα ή τα διάφορα τρόφιμα, έγινε γνωστό ότι τα ζυμωμένα λαχανικά, δηλαδή τα τουρσιά, είναι άριστα προβιοτικά. Νούμερο 1 σε τέτοια προβιοτική αξία ζυμωμένο προϊόν, σημείωσε, είναι η επιτραπέζια ελιά.

Σε αυτό το διεθνές συνέδριο, το οποίο είναι το πρώτο του είδους και θα επαναλαμβάνεται κάθε 2 χρόνια, όλοι οι άνθρωποι του τομέα, από τον γεωργό έως τον εξαγωγέα, θα συναντηθούν για να ενημερωθούν και να αναδείξουν την αξία της ελιάς. Κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες θα καταπιαστούν με όλα τα βήματα της παραγωγικής διαδικασίας. Αρχίζοντας από το γενετικό υλικό, τη βελτίωσή του, τις γονιδιωματικές αναλύσεις, έως τις τεχνολογίες μεταποίησης, ώστε αυτό το εξαιρετικό προϊόν του τόπου μας να πάρει την θέση που του αξίζει.

Το συνέδριο είναι ανοιχτό και θα πρέπει να το παρακολουθήσουν όλοι όσοι ασχολούνται με την επιτραπέζια ελιά, από τον αγρότη έως τον καταναλωτή. Είναι σημαντικό, επεσήμανε ο κ. Τσαυτάρης, να καταλάβουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα πως πρέπει να παράξουν το προϊόν ώστε να έχει τη μέγιστη δυνατή βιολογική αξία, οι άνθρωποι της μεταποίησης να δουν πως μπορούν να το τυποποιήσουν καλύτερα και ακόμη και οι καταναλωτικές οργανώσεις να μάθουν για τις προβιοτικές του αξίες, δηλαδή τα φιλικά μικρόβια που δίνει στον οργανισμό μας.

Δεν ξέραμε λίγα χρόνια πριν για τα προβιοτικά μικρόβια, συνέχισε. Νομίζαμε ότι όλα τα βακτήρια είναι παθογόνα, έρχονται να μας μολύνουν, άρα πρέπει όλη την ημέρα να πλενόμαστε, να απολυμαίνουμε το σπίτι, να βάζουμε χλώρια στα νερά, να παίρνουμε αντιβιοτικά και δεν έμεινε κανένα προβιοτικό στο σώμα μας. Πολλά προβλήματα υγείας του ανθρώπου, από την παχυσαρκία έως τις αυτοάνοσες αρρώστιες, είναι αποτέλεσμα αυτής της συρρίκνωσης των φιλικών μικροβίων. Τώρα που ξέρουμε ότι είναι λανθασμένο αυτό, αναζητάμε τον τρόπο να ξαναγεμίσουμε το σώμα μας από αυτή τη συμβιωτική χλωρίδα που μας βοηθάει. Κι εγώ και σαν υπουργός έκανα γιγάντια προσπάθεια για να αναδειχθεί αυτή η ποιότητα των προϊόντων του τόπου μας, η ποιότητα που είναι συνυφασμένη με την προστασία της υγείας και φυσικά με τον τρόπο αυτό να ανεβεί και η κατανάλωσή τους, αλλά και οι εξαγωγές. Δεν είναι παράξενο για παράδειγμα που βλέπουμε τώρα σε Αμερική και Καναδά την ελληνική ελιά να θριαμβεύει στην κατανάλωση.

Στο συνέδριο, τόνισε ο κ. Τσαυτάρης, πρέπει να έρθουν όλοι, να ακούσουν γι’ αυτά τα καινούργια πράγματα, τα πρόσφατα αποτελέσματα, τόσο της ελληνικής όσο και της διεθνούς ερευνητικής και επιστημονικής κοινότητας για την πραγματική βιολογική αξία της επιτραπέζιας ελιάς, που θα «πρωταγωνιστήσει» στις εξαγωγές που έχουμε τόσο ανάγκη αυτή τη στιγμή.

Το Κέντρο Ελιάς «Κρίνος» - Perrotis College που φιλοξενεί το συνέδριο, σημείωσε, κάνει επίσης καινοτόμες προσπάθειες να γίνει η καλλιέργεια της ελιάς πιο φιλική, με τη γεωργία ακριβείας. Αυτό σημαίνει ότι στο κοντινό μέλλον αν χρειαστεί ο γεωργός να ρίξει λίγο λίπασμα, θα ρίξει την ποσότητα που πρέπει και μόνο εκεί που χρειάζεται ή αν σε ένα κομμάτι του δέντρου φαίνεται κάποια αρρώστια ένα drone θα ρίξει μόνο εκεί λίγο φάρμακο, έτσι ώστε με το 1/10 των φαρμάκων που έριχναν έως τώρα οι γεωργοί να υπάρχει μεγιστοποίηση του αποτελέσματος.

Κλείνοντας ο κ. Τσαυτάρης αναφέρθηκε στην ένταξη της ελιάς Καλαμάτας στον εθνικό κατάλογο, επισημαίνοντας ότι σαν υπουργός είχε ασχοληθεί με το θέμα σχετικά με τη διεύρυνση της ζώνης καλλιέργειας της "ελιάς Καλαμάτας" στους όμορους νομούς, γιατί υπάρχει μεγάλη ζήτηση από το προϊόν και δεν μπορεί να καλυφθεί. "Τώρα πόσο μπορεί να διευρυνθεί αυτό είναι ένα πρόβλημα και θέλω να πιστεύω ότι θα βρουν τη λύση. Εγώ είχα διευρύνει αυτήν την έννοια με το σκεπτικό ότι οι όμοροι νομοί έχουν λίγο πολύ ίδιο γεωγραφικό περιβάλλον" σημείωσε κλείνοντας.

Ελένη Αϊβαλή

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα